miercuri, 22 iulie 2009

Nazism ... sau nu

Un articol, o stire, mai multe reactii.

Pentru varianta integrala puteti sa va documentati aici:

Sursa ziare.com

Nu ma deranjeaza deloc gestul Domnului Mazare, sunt sigur ca nu a avut intentia sa starneasca astfel de controverse. Acestea din urma vin de la cei care, in opinia mea au profitat cel mai bine de tristele evenimente din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Citez din articol: "Haaretz mentioneaza ca portul de uniforme naziste este interzis in Romania, care "a negat participarea la Holocaust pana in 2004, cand a recunoscut descoperirile unei comisii internationale, care a demonstrat ca autoritatile romane au omorat peste 380.000 de evrei din teritoriile de sub controlul sau".

Sunt pasionat de istoria militara, am citit pe cat am avut posibilitatea si nu sunt chiar un naiv in domeniu dar cred ca putinele mele cunostinte imi ofera suportul de a crede ca totusi cifra respectiva este FOARTE exagerata, contextul este total aiurea, se refera la teritorii controlate de Romania, despre ce teritorii este vorba ? cand vreodata in istoria noastra am controlat noi alte teritorii in afara de cele ale propriilor granite ?

Voi va puteti imagina ce inseamna ... 380.000 de oameni ? Ucisi ? De catre romanii ? Adica presupusi soldati romani ar ucide echivalentul in indivizi ... al unui judet ? Judetul Alba avea la ultimul recensamant 382.000 de locuitori. Sa mai continui ?

Inclin sa cred ca acest masacru pe teritoriul Romaniei clar iese din discutie, sunt sigur ca s-ar fi discutat enorm pe partea asta si nu am fi scapat noi "cu basma curata" din povestea asta. Mai ramane desigur o ipoteza gen, armata Romana cumva in afara granitelor ? Ok deci singura data cand noi am fi putut teoretic masacra evrei ar fi fost in alianta cu Germania, adica in prima parte a razboiul, cand impreuna cu armata Germana am eliberat Basarabia si am avansat in Rusia catre Odessa, Cotul Donului, etc. Armata romana din cate stiu era sub comanda celei germane, sau in cel mai bun caz, probabil un paznic in livada lor.

Imi rezerv dreptul de a nu crede o iota din ipotezele "comisiei speciale" si as vrea desigur sa vad o confruntare intre concluziile acestui raport si o comisie romana formata din istorici, cercetatori, etc in masura sa judece concluziile acestui raport, dubios in opinia mea.

Nu mi-a placut niciodata modul in care unele comunitati se folosesc de asa zisele "discrimanari" pentru a atrage foloase. Nu sunt rasist, xenofob, nazist sau mai stiu eu ce.

Dar ma intreb, oare cum ar fi reactionat presa internationala daca primarul Mazare ar fi aparut imbracat in uniforma:

- aviatorului american care a aruncat bomba atomica pe Hiroshima sau Nagasaki, transformand in pulbere orasele impreuna cu sute de mii de oameni
- a unui soldat rus, care intrat pe teritoriul Romaniei si nu numai, s-ar rezuma la violuri si jafuri, come alcoolice sau dupa cum a fost si cazul, intoxicati mortal cu formol intr-un laborator al unei scoli din Bistrita, de pe urma carora s-au ales cu un monument pentru "jertfa lor" ?

Mai vreti ?

Cum ramane cu pierderile in soldati romani, printre cele mai mari din ambele conflicte mondiale ? Lasa-ma sa ghicesc, nu mai conteaza. Nu asta ne caracterizeaza nu ?

Concluzia, istoria este scrisa de invingatori sub presiunea victimelor, care va asigur ca in urma fericitelor incidente, au fost indestulate cat pentru inca cateva astfel de conflicte nefericite.

Trist.

8 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Sunt totat de acord cu ce spui si as completa amintind de cativa adevarati romani care sunt intentionat ponegriti din aceleasi cauze. Daca acestia ar fi actionat pentru "alta natiune" ar fi fost aclamati de intrega lume ca patrioti si luptatori pentru integritate nationala dar deoarece au luptat pentru Romania sunt osandti in viata si in moarte spre uitare si minciuna.

Adrian spunea...

Foarte "stiintifica" argumentatia ta :)

spartanic spunea...

Anonim, ti-am sters unul dintre comentarii intrucat erau doua identice.
Adrian, am incercat sa gandesc putin logic pe baza putinelor cunostinte istorice pe care le am.
Istoricii nostri nu stiu pe unde sunt, probabil asteapta bani de la guvern ca sa dea un raspuns in privinta asta.
Vad ca la zeci de ani de la tragicele evenimente, unii cer drepturile altora, ei bine eu nu as putea sa cer altceva in afara de recunostinta in numele bunicului meu care a fost ranit grav in luptele de la Odessa.

Ionuţ Androne spunea...

Cu toate că istoria omenirii stă sub semnul subiectivităţii, nu putem să uităm atrocităţiile comise de nazişti, care sunt, de altfel, de necontestat.
În ceea ce priveşte comportamentul lui Mazăre...nu cred că a fost potrivit în niciun fel, deoarece uniformele naziste nu merită măreţia unui podium, fie el şi de modă.

spartanic spunea...

De acord.
Ma gandesc de ce nu se ridica o asemenea problema, si cand apare cineva in uniforma de soldat al Romei antice sau cavaler cruciat.
Sunt cunoscute atrocitatile savarsite de soldati ai acestor armate.
Ce facem, invocam problema secolelor trecute ?
Sau pur si simplu, irakienii, vietnamezii, etc nu au fondurile necesare "sa devina victime" ?

Anonim spunea...

E pacat ca ai afisat simboluri naziste pe blog.
Imi pare ca nu iti sunt simpatici evreii. Nici mie nu imi sunt.
Totusi romanii au contribuit la Holocaust in teritoriile controlate. Care e cifra care ti se pare plauzibila? Daca o cercetare romaneasca ar spune ca au fost 300.000 de victime, ai fi de acord?
Apropo de irakieni, vietnamezi. I-ai uitat pe cambogieni.Crezi ca se pot compara masacrele?
Citeste Dilema Veche. In august e un numar referitor la Holocaust si Gulag.

spartanic spunea...

Multumesc pentru comentariu.
Svastica este un simbol antic, adoptat de nazisti, hai sa spunem ca am afisat asta.
Personal nu am nimic cu ei, dar nu imi plac unele reactii si modul cum bat grosolan toba razboiului.
As fi de acord cu o cercetare romaneasca dar un numar atat de mare de victime pe teritoriul romaniei mi se pare ridicola si nu cred ca o sa reiasa vreodata o astfel de suma cu cercetatori romani.
Intra cu toti in oala vinovatilor fara vina, nu am vazut vreun irakian, vietnamez sau cambogian sa atace America.
Multumesc, o sa incerc sa gasesc materialul respectiv.