miercuri, 7 octombrie 2009

Lucruri marunte

Ce vad, aud, simt tot mai des ca pot contribui consistent la o sanatate mai buna.

Sunt efecte de pe urma lor de care poti beneficia, si te poti alege cu un "tu" mai fericit, optimist ... viu.

Sa incepem numerotarea, luati loc in banca si scoateti o foaie de hartie.

Uite, am captivat deja atentia cuiva

1. Gandeste pozitiv. Traim intr-o lume salbatica, macinata de criza financiara si manageri fara scrupule, stiu, poate fi greu. Dar nu uita ca atragi ceea ce transmiti. O gandire pozitiva face minuni pentru fizic si psihic, vei beneficia atat tu cat si cei din jurul tau de ea. Cu alte cuvinte "Culegi ce ai semanat" asa ca semanati ganduri pozitive si incredere. Oamenii slabi sunt maturati de sistem si calcati in picioare fara scrupule. Fii puternic si increzator in tine. Esti tanar, ai toata viata inainte, chiar se merita sa pleci capul jos pentru orice ? Firma unde lucrezi este singura din lume ? Este sinuciderea o optiune ? Partenerul de viata ce ti-a dat papucii, era intruchiparea perfectiunii si unicul peste din oceanul tau ? Desigur ca nu! Asadar transmite ganduri pozitive, zambeste mai des, ai incredere mai multa in tine si vei primi lucruri pozitive, ecuatia poate functioneaza de minune si invers, desigur.

2. Descopera natura. Intr-o era digitala ce ne distruge neuronii, natura ramane un remediu incurabil. Iesi mai des in natura, plimba-te seara prin parc, stai pe malul unui lac sau pe o banca si acordat-ti cateva minute. Aer curat, culori verzi, orice in afara de ciment si poluare, face minuni pentru creierul tau decimat de stres cotidian. Romania este o tara cu frumuseti naturale deosebite. Avem mare, munte, dealuri si campii, desert si delta, ce daca unii nu stiu sa le valorifice, fa-o tu cu mijloacele necesare.

Alei goale, in lipsa ta

3. Socializeaza. Aud atatia oameni care "nu mai au timp sa iasa". Daca nu ai chef sa iesi la o plimbare, un ceai sau la film, invita cativa prieteni la tine si urmariti o comedie buna sa iti lucrezi abdomenul razand, o poveste de actiune ce te va face sa vrei sa vanezi mercenari in jungla sau un horror ce te va tine captiv in pat noapte oricat de mult ti-ai dori sa mergi la toaleta. Friends, Familia Bundy sau Seinfeld fac minuni.

4. Mananca pe cat poti de sanatos. Carne de vita, peste, pui si chiar porc. Secretul este cu ce le combini. Carnea de porc este cosmarul romanului cu gandul la silueta, fiind considerata prea grasa si pacatoasa. Gresit, are si partile ei bune. Daca mananci friptura respectiva cu o paine intreaga si cartofi prajiti urmati de 0,5 litri de cola fi sigur ca "sunci" scrie pe corpul tau. Alege legumele proaspete, prefarabil provenite din curtile agricultorilor si carnea din stare macra. Mezelurile sunt o porcarie in frunte cu parizerul, sunca de Praga si cremwurstii. Daca ati asista odata la prelucrarea lor ati fugi de ele precum un parlamentar roman de comisia de ancheta. Cred ca persoanele sedentare ar trebui sa consume o cantitate mai mare de vegetale sau branzeturi traditionale fata de cea de carne.

Nu este cel mai bun prieten al omului, dar are de tras mult de pe urma lui

5. Elimina sarea si mai ales zaharul in exces. Pofta de dulce actioneaza asupra unora precum un drog. Daca nu dai organismului apar stari de nervozitate si neliniste. Manifestarile uneori juri ca sunt aceleasi, stiu pentru ca in urma cu ani de zile am trecut prin ele. O perioada de o saptamana doua, imi venea sa imi mananc degetele pentru ca nu mai consumam dulciuri. Este o stare clasica in care corpul cere ceva cu care se obisnuise. Dupa chinul acelor zile, starea a disparut complet. Atat de mult ca dulciurile imi provoaca plictiseala sau chiar din contra, uneori mirosul de patiserie parca ma deranjeaza.

6. Suplimente de vitamine si minerale. Cumpara un tub. Iti ajunge 30 zile cu o pastila pe zi. Nu te mai imbata cu apa rece prin texte gen "eu imi iau necesarul din alimentatia zilnica". Gresit! Mancarea se deterioreaza de la an la an si micronutrientii ei devin mai putini. Daca tu crezi ca mai gasesti doza zilnica de vitamine si minerale intr-un mar, doua pateuri cu branza si cativa cartofi prajiti este timpul sa te trezesti la realitate. Stare de oboseala, lipsa de chef, suna cunoscut ?


Masina de distrus ochi, activitati sociale si organisme

7. Dormi suficient. Cel putin 7-8 ore pe noapte. Noptile pierdute sunt un cosmar, pentru organismul tau. Organismul are nevoie de refacere, precum un motor incins ce trebuie racit. Dormi suficient cat sa te trezesti odihnit si nu face un obicei din culcatul la ore tarzii. Degeaba dormi 10 ore daca te culci dupa ora 1-2 noaptea. Corpul uman urmeaza un ciclu de genul "toate la timpul lor" ... asa cum soarele urmeaza lunii la momente bine stabilite. Daca poti sa tragi un pui de somn in timpul zilei, te-ai scos. Atentie insa, somnul in exces este de asemenea de evitat. Da-i Cezarului ce este al Cezarului.

8. Hidrateaza-te corect. Apa plata, fie si minerala, numai sa fie in cantitati optime, in jur de doi litrii pe zi. Corpul omenesc in cea mai mare parte, contine 60-70% apa. Crezi ca retine acest procent degeaba ? Nu trebuie nici scazut, nici crescut. Da-i necesarul zilnic. Taie bauturile carbogazoase gen cola sau derivate din "fructe". Pana si cele care sunt prezentate naturale sunt o porcarie. Pe langa faptul ca mai contin zahar cat sa faca gelos un tort de nunta cu 5 etaje, sunt si pline cu toate porcariile carora tabelul lui Mendeleev le-a trantit usa in nas. Suc de portocale, pardon pastile colorate.

Una mie si una ... tot mie

9. Mananca grasimi. Nu, nu sunt periculoase. Daca nu le combini cu carbohidrati (paine, paste, etc.) le vei simti beneficiile. Sunt in natura si in corpul uman deci avem nevoie si de ele, sunt esentiale! Uita-te in trecutul omenirii, vezi zahar si alte porcarii ? Nu, pentru ca organismul nu are nevoie de ele si poate trai linistit fara. Un studiu interesant, arata ca la inceputul secolului 20 pacientii cu probleme de inima erau atat de putini incat doctorii abia aveau parte de cazuri din acest domeniu. Cu timpul insa, prin introducerea zaharului si a grasimilor pacatoase in alimentatia a sporit considerabil numarul pacientilor. De unde isi luau primitivii grasimile si de unde ar trebui sa le luam si noi ? Din carnea animalelor, nuci, seminte, legume si fructe de mare. Mananca branza, carne rosie, peste (Somon, preferatul meu). Cel mai bun ulei, din masline, nuci de cocos sau mai nou, in.

10. Disciplina. Cu cat vei fi mai disciplinat cu atat te poti bucura mai mult cand uneori mai trisezi alimentatia. Toti o facem intr-o masura sau alta, din varii motive. Da, pot sa mananc tort si sa am abdomen vizibil, pentru ca nu mananc tort in fiecare zi si ma antrenez de cateva ori pe saptamana. Grosolan nu ? Nu trebuie sa iti impui un regim, uita cuvantul asta, este o tampenie din cartile pe care dai bani si ramai gras si trist. Pur si simplu renunti la unele alimente sau obiceiuri proaste, nu ti regim, renunti la ele. Este o diferenta!

S-a sunat.

Toata lumea in pauza.

Multumesc pentru atentie!

3 comentarii:

hhhh spunea...

si ciocolata?

spartanic spunea...

Dropt it like its hot!
Sunt tot felul de studii referitoare la beneficiile din cacao.
Problema nu este asta, ci cat de mult cacao se afla in toata ciocolata ce ne inconjoara.
Intamplarea face sa lucrez o perioada de timp la o companie ce produce o ciocolata foarte cunoscuta.
Nu dau nume, dar cand am vazut ce contine, sfatul meu este sa uiti de ciocolata.
Un cub iti ajunge sa stingi pofta, pana o sa dispara complet treptat.
Apeleaza eventual la cele cu o concentratie mai mare de cacao.

fyamma spunea...

sau...mai bine tai raul de la radacina, deloc e mai safe.
eu una nu ma multumesc cu jumatati de masura, e totul sau nimic in lumea mea.

p.s. I also got a sweet tooth