joi, 15 octombrie 2009

Yeee, sunt gras!

Ridica mainile sus si zambeste, scoate hipopotamul din tine.

Timpul a trecut repede peste noi si silueta sufera din ce in ce mai tare. Uite cat de simplu este. Uneori ai acel sentiment ca timpul zboara pe langa tine, si in rarele momente cand te opresti in loc, te deprimi cu gandul la ce a fost si nu mai este sau la ce este si nu va mai fi niciodata la fel.

Hai sa cautam cateva motive ce te-ar putea face supraponderal.

Oferta - Mancare peste tot. La stanga si la dreapta ta observi mici tonete ce te ispitesc olfactiv. Cu niste preturi ridicol de mici si calitate pe masura. Exista ieftin si bun ? Atata timp cat vine din partea micilor comercianti, categoric nu. Marfa ieftina se vinde bine cea scumpa nu. Calitatea scazuta este ieftina, cea ridicata scumpa. Interesul lor este sa vanda. Ti-a picat fisa ?
La metrou, pe strada, in mall-uri sau in orice loc accesibil, oferta ramane bogata vizual si totusi saraca. Mecanismul este simplu, stimularea clientilor. Emana ceva mirosuri inspre oameni si o parte dintre ei vor ceda. Precum in desenele animate ale copilariei, in care personajele principale erau atrase de arome.

Poate noi parem niste obsedati de silueta si totusi ironic, multi imi spun ca nu pot refuza un produs de patiserie fiindca astea sunt micile placeri ale vietii. Nu sunteti ironici cand reprosati asa ceva cand cineva va face observatie sa o lasati mai moale ... si totusi faceti din mancare o placere a vietii ?

Hipnoza mirosurilor, arata familiar ?

Ticul mancarii - Apare in special la sedentari. Eu cred ca o posibila explicatie este lipsa miscarii. Organismul uman este facut pentru miscare si munci in natura, asa am fost proiectati genetic. Indepartarea de origini si incatusarea in birouri este o tortura pentru organisme. Apar ticurile nervoase. Dupa umila mea parere unul este fumatul, altul poate fi cafeaua, alcoolul, mancatul. Orice obicei pe care nu il putem stapani este o slabiciune. Da, daca simti ca nu poti trai fara ele, esti un om slab si dependent. Da, se intampla sa stai la birou sau la un film, cu o mare punga de biscuti langa tine, din care mananci incet, constant, pierdut in lumea viselor sau concentrat pe rezolvarea unui alt teanc de dosare. Pungi de junk, sticle de suc, troneaza in jurul staticilor si impreuna cu lipsa de miscare formeaza un mediu propice pentru depozitarea grasimilor.

Fa-mi cu ochiul daca te temi de fast food

Fast food - Sistemul ne vrea sclavi si are nevoie de noi pe cat de mult posibil. Ne miscam rapid pentru ca trebuie sa ne platim zilnic politele. Suntem intr-o goana continua prin sistem. Lucrurile trebuie sa se miste rapid nu pentru ca tu sa fi mai confortabil, ci pentru a putea sa iti vezi mai bine de treaba. Normal, ca apelezi la mancarea rapida (si proasta). O poveste interesanta despre mancarea din fast food-uri circula de ceva timp pe YouTube. Carne tocata cu naiba stie cate ingrediente chimice prin ea, cartofi care numai naturali nu sunt (lungimea unui pai va spune ceva ?) si racoritoare ce la contactul cu stomacul tau il lovesc precum un sac de box. Si ca bataia sa nu fie sesizata, il servesc in acelasi timp cu pastile delicioase papilelor gustative. De aici si placerea gustului ce te face sa te intorci mereu si mereu, si chiar culmea .. sa zambesti in timp ce iti distrugi organismul.

Rapid, ieftin, nimicitor ... dar gresit!

Portii si proportii - Noul baton de ciocolata XXL ... acum la 2,5litri ... iti suna cunoscut ? Producatorii imping tare pe segmentul cantitativ muscand cu nerusinare din calitativ. Aceiasi problema de fiecare data. Din ce in ce mai multa mancare pentru tine. Ma uimeste modul in care omul isi bate joc de propriul organism, dar isi lustruieste cu batista jantele cele noi ale masinii. Trocul merge de minune, ai ocazia sa pui mana pe junk-ul favorit la jumatate de pret sau dublu la acelasi pret, nu rata! De asemenea, nu pot sa observ uneori ca la unele mese mananc mai putin decat sedentari din jurul meu. Singura diferenta poate fi ca eu incerc sa "ciugulesc" la intervale de 3-4 ore. Asadar mese usoare la intervale reduse, ar trebui sa tina locul celor rare si consistente.

Un exemplu mi-a atras demult atentia. Incearca sa iti imaginezi o masa copioasa drept o galeata cu apa pe care incerci sa o faci disparuta printr-o miscare brusca, intr-o chiuveta. Normal, multa apa va sari pe margine fiind irosita. Turnata treptat, tot continutul galetii va disparea usor. Cred ca se potriveste perfect atat cu mesele cat si cu shake-urile de suplimente pe care unii le administreaza la prea putin timp dupa masa.

Avem deci suficiente motive, tot ce lipseste prin magazine din pacate este si putina vointa. Portii mari, ambalaje frumoase, reduceri si mult, mult mai multa mancare decat ne trebuie.

4 comentarii:

paispe spunea...

Haha :)

Tot despre grasi am scris si eu azi :)

spartanic spunea...

Gand la gand, cu greutate.
Cine se aseamana, se aduna si aduna kilograme.
Si tot asa ... :)

fyamma spunea...

ar mai fi de adaugat factorul psihologic.
in special femeile in momente de vulnerabilitate se ineaca in cutii mari de inghetata.
nu ca as stii din experienta :D
asa am auzit si eu...
p.s. mi-am dat seama ca cel mai tare substitut e o ora de cardio al dracu' de intens si ucigator

paispe spunea...

Si eu care credeam ca cioco e prietena mea cea mai buna :p