duminică, 22 august 2010

Schimbari ale formelor

Au trecut ani de antrenamente prin care am abordat numeroase tehnici, mi-am stabilit diferite obiective si am incercat sa-mi sculptez propria bucata de lemn folosind la anumite intervale de timp, alte si alte instrumente.

Este un proces natural uman prin care inceputurile unei actiuni sunt intotdeauna mai puternice, omul tinzand aproape involuntar sa depuna mai mult efort in punctul A, dispunand de mai multa energie, care apoi eliberata treptat la punctul B duce la reducerea intensitatii efortului, urmata de atingerea obiectivului in punctul C. Aici se declanseaza o reactie prin care omul incepe sa caute raspunsuri la problema obtinerii unor rezultate cat mai bune/indelungate prin depunerea a pe cat posibil de putin efort. Poate ca este tocmai o cale naturala evolutionista prin care ne dorim atingerea unor stadii fizice si psihice cu efort mai scazut fizic si ridicat intelectual.

Un obicei apreciat la om. Gandirea.

Obiectivul. Cum fiecare calatorie incepe cu un pas, mi-am montat un obiectiv si am inceput sa il urmaresc. Una dintre principalele erori umane este alocarea unei doze prea mari de concentrare si efort pe obiectivul final, ratand o distribuire egala si catre parcurgerea spre acest obiectiv. Drumul catre poiana din padure, varful unui munte sau scaderea a 5 kg din greutate trebuie sa fie o experienta in primul rand placuta si de ce nu, distractiva. Experientele dure te calesc, dar repetate lasa doar un gust amar, indiferent de rezultate, o cale ce nu aduce satisfactie si buna dispozitie pe termen lung, esueaza. In cele din urma la baza unei vieti sanatoase sta in primul rand fericirea, restul sunt doar caramizi ce-i intaresc fundatia.

Lansarea sagetii este la fel de importanta precum atingerea tintei

Alimentatia. Element vital. Am ajuns de la sase mese pe zi si tot felul de suplimente la doua-trei mese pe zi. Pe masura ce obiectivul meu s-a maturizat am realizat mult mai bine ce pot dar mai ales ce vreau. Asocierea unui fizic lucrat cu cantitati mari de alimente este corecta, insa odata cu trecerea timpului am realizat ca nu doream de fapt sa obtin un corp de culturist ci mai degraba, unul de atlet. Am devenit treptat din ce in ce mai atras de dieta omului primitiv de ale carei beneficii am inceput sa ma bucur din ce in ce mai mult. Teoria spune ca omul primitiv a trait sute de mii de ani cu alimente de origine animala, facand eforturi scurte si sustinute. Pe scurt, carne, oua, legume si fructe. Fara alimente din categoria cerealelor cum ar fi faina, malai, cartofi, orez, fasole, etc pe care omul le-a introdus relativ tarziu in alimentatia sa si cu consecinte nefavorabile (atentie, nu neaparat negative) asupra corpului uman. In anumite zile experimentez un asa zis "post" de genul unei singure mese pe zi.

Piramida alimentatiei paleolitice

Natura. Majoritatea oamenilor moderni adora natura. Este locul in care se relaxeaza si uita de grijile cotidiene. Natura relaxeaza centrii nervosi si activitatea creierul diminuand efectele stresului, poate cel mai mare dusman actual al omului. Aerul curat, peisajul verde si plimbarile in natura sunt un izvor de sanatate si buna dispozitie din acest motiv incerc pe cat posibil sa stau "afara" si sfarsiturile de saptamana ma gasesc in general in afara ariilor urbane. Traseele montane sunt de departe unul dintre exercitiile mele favorite (daca le pot numi asa) in natura. Ai nevoie de un rucsac, alimente de baza, apa, o pereche de bocanci si o pelerina de ploaie.

Plimbare. Pauza. Plimbare.

Odihna. Un alt element vital. Omul modern si-a denaturat somnul. Fie ca se culca tarziu, nu doarme suficiente ore sau din cauza stresului, are parte de un somn neodihnitor, toate conduc la o stare de oboseala fizica si psihica, nervozitate si agitatie. Exercitiile fizice consuma rezervele organismului si din acest motiv este necesar sa dormim corect. De asemenea, prin exercitii si plimbari in natura se imbunatateste si "accesul" la somn. Nu este de mirare ca dupa 10-12 ore la birou urmate de noi sedinte de sedentarism, un subiect fie nu are parte de un somn mediu de 8 ore, fie starile cu impact negativ asupra organismului continua sa apara indiferent de durata somnului. Acest fenomen l-am observat la multi prieteni care desi dorm mai mult decat media normala, au constant stari de oboseala si le lipseste acea stare de buna dispozitie. Nici nu poate fi altfel cand organismul este privat de miscare, aer curat si alimentatie.

Antrenamentul. Imi place sa merg la sala de antrenament, dar la fel de mult sa ma antrenez in aer liber si sa alerg. Antrenamentele pentru ridicarea greutatilor dureaza 40-50 minute maxim. O greseala des intalnita in special in randul incepatorilor este durata sedintelor care uneori ajung si la 120 minute. Absurd! O sedinta mai lunga de timp nu va aduce rezultate mai mari, din contra. Ma axez pe exercitii de baza si in general pe gantere si bari olimpice, nu am fost niciodata omul "aparatelor" intrucat nu consider ca este corect sa imi supun corpul unor unghiuri impuse de aparate, cu gantere si barile olimpice este exact invers, fiecare om are un schelet si tesuturi ce il invelesc, asezate in moduri aproape unice. Nu ma ghidez atat de mult dupa un program, decat poate pentru stabilirea grupelor musculare ce se lucreaza in ziua respectiva. Trebuie sa simti mintea si muschiul, nu poti face o serie de x repetari doar pentru ca este trecuta pe o hartie. Antrenamentul categoric trebuie ajustat in functie de starea fizica din momentul respectiv.

Cucereste si comanda

Alergari. Dupa kilometri intregi alergati intr-o sedinta am realizat nu numai ca ma simteam slabit si epuizat dar apareau si forme de durere in zona genunchilor sau la nivel muscular. Dupa ceva studiu pe internet am descoperit metoda sprint-urilor si teoriile ce stau la baza acestora. Fiind un fan al paleoliticului am fost atras de studiile conform carora omul s-a dezvoltat pentru alergari de viteza, nicidecum pentru maratonuri de kilometri intregi. Mi-am format astfel un atrenament in natura ce consta intr-un exercitiu de viteza, scurt si intens urmat de pauza si apoi reluat de cateva ori, ce ajunge undeva la 15-20 minute. Pe langa faptul ca simt stimularea musculara si pomparea sangelui mult mai bine decat dupa jogging rezervele de energie fie raman in continuare la nivele optime, fie se refac mult mai rapid.

Optimismul. Atragi ceea ce emiti. Se stie. Au spus-o si altii o voi repeta si eu. Iti poti schimba stilul de viata si te poti bucura de efectele acestuia. Poti face suficienta miscare si nici nu trebuie sa te infometezi. Multi oameni isi pierd timpul in diete stupide cu apa si lamaie, salate, ciorbe de varza, paine sau mai cine stie ce tampenii. Se poate manca bine si sa poate obtine un corp armonios, nu exista scurtaturi si nici produse minune. Totul este in tine si in mediul din jurul tau. O abordare gresita transforma totul intr-o experienta neplacuta, dispare incredere si realizezi ca chestia asta nu va rezista, deci ce rost are sa incerci in viata sa pui bucati de piatra pe un acoperis subred care mai devreme sau mai tarziu se va prabusi in capul tau?

3 comentarii:

paispe spunea...

Ii place ancutei!

Mircea C. spunea...

Foarte interesant si datator de idei postul, ca si restul blogului de altfel. Imi place viziunea ta despre viata. Legat de exercitiul fizic, imi amintesc ca am citit in "Born to run" despre faimosul alergator Emil Zatopek care se antrena prin sprinturi foarte intense pentru alergari de fond si semifond, si la primul maraton in care s-a inscris la o Olimpiada a si castigat !

spartanic spunea...

Salutari Mircea.

Multumesc mult pentru aprecieri.

Apropo de exemplul tau, probabil ai vazut http://www.imdb.com/title/tt0110157/ o poveste reala asemanatoare, foarte interesanta.