duminică, 19 septembrie 2010

Alternativa

Modificarea programului meselor zilnice dar mai ales pozitia fata de ora antrenamentului m-a pus poate cel mai usor in fata unui principiu pe care se bazeaza cele cateva diete in care am putut sa regasesc cel mai usor confortul fizic si psihic dar mai ales genetic, respectiv, folosirea cat mai eficienta a grasimii corporale ca sursa de energie. Acesta este rezultatul unei adaptari la ceea ce numesc o combinatie intre dieta paleo, postul intermitent si la anumite intervale administrarea de carbohidrati.

In functie de scopul fiecaruia dintre noi ne putem trasa cateva principii pe o foaie de hartie imaginara. Despre mine pot sa spun ca in ultimii ani am urmarit acel aspect atletic in care m-am simtit cel mai bine, m-am putut misca usor si rapid, am simtit cresterea rezistentei la efort, am putut urca mai usor si binenteles per ansamblu, m-am simtit bine fiind eu.

In zilele de antrenament sunt acum la o distanta de aproximativ 6 ore de la ultima masa. Pentru un culturist sau cineva care cauta sa obtina masa musculara (greutate) in general, poate fi un impediment, dar cum nu fac parte din categoria respectiva, bine ati venit in lumea mea. Tranzitia, ca orice alta perioada de schimbari, poate aduce un usor disconfort, dar ca orice proces de (re)adaptare, corpul tau se va obisnui mai rapid decat mintea.

In cele mai multe cazuri simt o foarte usoara stare de foame, care transmite impulsuri creierului si in urma caruia cel putin la inceputul perioadei, ma facea sa pun la indoiala capacitatea organismului de a face fata efortului ce urma. Din nou, organismul trimite impulsuri false creierului riscand o clasica jucare de feste, pentru ca odata inceput antrenamentul senzatia nu numai ca dispare efectiv, dar ca "din neant" se observa o stare foarte buna. Fara foame, fara lipsa de energie. Se produce ceva.

O scanteie ce declanseaza explozia

Incepe momentul in care energia este produsa in principal din grasimea depozitata, visul oricarui simplu individ ce cauta un aspect atletic. Si asta pentru ca orele trecute in care organismul a fost privat de hrana iar acum acesta trebuie sa gaseasca rapid o sursa de consum, pentru el in acest moment nu exista o alternativa. Pentru noi, tocmai am prezantat una. Daca inaintea antrenamentului ar exista o masa componentii extrasii din aceasta ar fi furnizat sursa de energie pentru antrenamentul respectiv. Arderea grasimii ar fi in acest moment dificila sau mai bine spus, extrem de transpirata.

Aceasta mi se pare o solutie geamana la ceea ce obisnuiesc sa fac uneori dupa antrenamentul cu greutati, respectiv dupa cele 40 de minute, urmeaza o sedinta de aproximativ 10 minute de sprint/ritm normal pe banda. O astfel de tehnica mi-a fost inspirata citind excelentul blog al lui Rusty Moore. Ambele sunt excelenti ucigasi ai grasimii.

Consum prin aerobic exorbitant. Nu este stilul meu.

Se pare ca in momentul in care organismul nostru simte aceasta lipsa de hrana se declanseaza un mecanism de reactie ce duce la cresterea eficientei sistemelor existente in organism. Putem fi mai atenti, mai energici si mai rezistenti la stres. Este o teorie destul de intrigatoare care se ciocneste puternic de clasica masa inainte de efort sau in cazul sportivilor, inaintea antrenamentului pentru ca se pare ca dupa orice masa metabolismul uman incetineste. Si parca ar avea si ceva sens cand in multe ocazii subiectii se simt obositi dupa masa si simt puternic nevoia de somn.

Ca un test, in urma cu doua zile am avut o mica masa inainte de antrenament. Dupa mai bine de cateva luni de cateva ore de post inainte de antrenament organismul meu s-a comportat patetic. Am avut tot timpul senzatia ca am ceva in stomac si ca digestia a esuat, m-am miscat greu si am avut acel disconfort ca si cum ai incerca sa joci fotbal imediat dupa o masa copioasa. Interesant, avand in vedere ca doar in urma cu cateva luni parca nu as fi intrat in sala nemancat.

Principala mea masa ramane in aceasta perioada inainte de culcare. Probabil multitudinea de fani ai metodei "fara mancare dupa ora 19"" ar vrea sa ma traga pe roata pentru blasfemia mea. Sunt multe metode de post intermitent prin care putem declansa aceasta alternativa de sursa energetica prin consumul de grasimi din organism, ele trebuiesc in primul rand studiate de fiecare dintre cei interesati si aplicate in functie de programul, biologia si geneticul fiecaruia.

10 comentarii:

Enigma spunea...

Cateva dintre articolele tale m-au ajutat sa regasesc femeia spartana din mine: miercuri, 9 aprilie 2008
motivat,luni,17 martie 2008 de ce?, luni, 31 martie 2008 o singura directie si altele. Unul dintre cele mai tari citate: "Uita-te in jurul tau o clipa, calculatorul, biroul, mediul inconjurator, nici macar hainele de pe tine nu sunt ale tale, nu detii nimic pe lumea asta fizic, decat propriul tau organism. Nu este uimitor cum acorzi atentie unor lucruri pe care tu consideri gresit ca le detii si omiti sa faci asta pentru ceea ce este de fapt tot ce ai pe lumea asta ?" (miercuri, 9 aprilie 2008
motivat). O intrebare: ce parere ai despre Syntha 6 si cand crezi ca ar fi mai bine de luat? Am inteles ca este un mix de proteine cu absorbtie lenta, medie, rapida si am citit multe pareri pe net, insa as vrea sa o aflu pe a ta. Numai daca ai timp! Mi-am luat si niste stevia sperand sa inlocuiesc zaharul de la cafea. Insa are un gust oribil, cam ca zaharina :(

spartanic spunea...

Buna si scuze ca raspund tarziu, din nu stiu ce motiv comentariile s-au dus in spam-ul adresei de mail.

Ma bucur ca ti-au placut articolele mele, sper sa revin curand si cu altele la fel de motivante pentru cei care mai viziteaza blog-ul din cand in cand.

Momentan sunt prins in foarte multe proiecte personale si peste toate astea incerc sa stau departe de calculator o perioada.

Sincer nu am luat pana acum Syntha 6 de fapt in general eu nu am apelat decat la multivitamine/minerale. Din ce am citit/urmarit pe internet am inteles ca este destul de apreciat de consumatori. Incearca sa iti analizezi progresele dupa o perioada si vezi daca esti multumita. Atentie, un supliment face ceea ce ii aduce si denumirea de fapt, doar suplimenteaza, si actiunea lui depinde si de alti factori cu care intri in contract: odihna, alimentatie, antrenament, stres, etc.

Pentru ca o sa mai raman disparut o mica perioada de timp mai bine trimite-mi mail-ul tau (comentariul respectiv nu va fi postat) va fi mai usor sa comunicam.

Multumesc.

Anonim spunea...

Abia astept sa revii cu un articol nou. Imi place foarte mult ceea ce scrii si cum gandesti.

Anonim spunea...

ce faci mai? esti bine?

speram ca da.take care si LMA!

semnat
ECHIPA (eu si cu ea)

Anonim spunea...

Ce s-a intamplat? De ce nu mai scrii?

miju spunea...

ocupat cu albumul sper ... :)

Anonim spunea...

What happend? How come u no write no more?:(

Nextfitnesslevel spunea...

Este foarte important sa mananci 6 mini-mese pe zi.Asta iti va tine metabolismul la un nivel maxim toata ziua Daca nu ma insel ai spus si tu asta. Spor la lucru.un articol interesant

Masaj Erotic spunea...

imi pare rau ca nu mai scrii am citit cateva postari foarte intersante

spartanic spunea...

Nextfitnesslevel si Masaj Erotic, in curand sper sa pun pe picioare un nou format mult mai serios, util si neaparat original.