Totul a inceput de aici. Sursa www.zf.ro
Vanzari bune egal cerere crescuta. Am renuntat demult sa mai rontai chips-uri si asta pentru ca intre produsul ambalat (imbibat cu te miri ce "arome") si cea clasica din bucatarie, chips-urile sunt "raul mai rau". Refuz sa ma apuc sa detaliez de ce in opinia mea nu incurajez consumul unor astfel de produse dar am sa raman putin pe alimentul din baza.
Chiar in urma cu ceva timp am manifestat o usoara frustrare legata de faptul ca in escapadele pauzelor de masa, garnitura preferata a romanilor ramane pe departe cartoful, in numeroasele sale tipuri de preparare: prajit in ulei, piure, fiert etc. si daca vrei o garnitura buna, trebuie sa o aduci neaparat de acasa.
Nu stiu prea multe detalii biologice despre cartof si sincer nici nu caut prea multe. Se presupune a fi o sursa de energie desigur, fiind bogat in carbohidrati si are in compozitia sa ceva vitamine si minerale insa nu in cantitati remarcabile, pe care le pot lua mai degraba din multe alte surse. Introdus recent in alimentatia omului, stramosii nostri au trait mult si bine fara consumul lui, ca si in cazul altor surse de carbohidrati moderne (painea).
Prefer sa tin carbohidratii pe cat posibil in limite joase, consumul de cartofi fiind redus drastic pe parcursul umilei mele existente tocmai din acest motiv. In timpul programului de lucru observam cum dupa fiecare masa bogata in cartofi aveam o stare de somnolenta si probabil ca asta din cauza faptului ca sunt destul de rezistenti la actiunea enzimelor, digestia lor imi consuma serios ceva rezerve. Poate si din acest motiv imi aduc aminte cum erau regurgitati de fiecare data de catre catelul meu amarat, cand reusea incapatanat sa fure cate unul cazut pe sub masa.
De la stanga la dreapta.
Persoanele cu "arderi puternice" de genul ectomorfilor se pot bucura linistite de consumul lor. Cei ce doresc sa piarda din greutate ar trebui sa reduca total consumul de cartofi sau la un nivel scazut pe cat posibil, preferabil in forma coapta sau fiarta. Clasicul cartof prajit in uleiul de floarea soarelui (romanesc, cel de toate zilele) este o sursa sigura de grasime, depusa pe corp desigur.
Aliment cu indice glicemic marit, arunca zahar in organismul tau sub forma de glucoza ca un profesionist dedicat. Si cum majoritatea populatiei prezinta nivele ridicate de zahar in sange ca urmare a consumului excesiv printre altele si de cartofi, excesul va fi transformat in grasime.
7 comentarii:
Iz it?
A fost prea mult timp, o portocala.
http://www.youtube.com/watch?v=2w26ldpa-MA
"Aliment cu indice glicemic marit, arunca zahar in organismul tau sub forma de glucoza ca un profesionist dedicat."
Iz it?
Intuind ca probabil nu esti de acord cu fraza respectiva, ce as putea sa fac altceva decat sa repet inca odata ce am scris acolo ?
Incercam sa ma refer la procesul Cartof -> Carbo -> Glucoza.
Hello,Spartanic!Cine te inspira sau de unde te inspiri scriind astfel de povesti pe care cineva cat de cat initiat isi da seama ca nu stii prea multe in ale nutritiei!De altfel chiar tu spui ca nu stii prea multe detalii despre cartof,atunci de ce te bagi!Pun pariu ca nu stii ca sant acei hidrati de carbon dar scrii despre ei de parca ai fi nu stiu ce mare nutritionist.Eu cred ca ar trebui sa avem grija ce scriem pe internet pentru ca mai citesc si altii.Cartoful are indice glicemic ridicat?Atunci ce sa spunem de mere, pere ,prune etc pe care oamenii le mananca (unii)in cantitati mari si de mai multe ori pe zi!Frate!98% din hidratii de carbon se gasesc in fructe ,legume si cereale care in stare neprocesata,nerafinata se numesc HIDRATI DE CARBON COMPLECSI.Ei sunt desfacuti in timpul digestiei intr-un timp mai indelungat (lent)asigurandu-ti zaharul din sange .La polul opus se afla hidratii de carbon inalt procesati(paine alba,patiserie, piscoturi etc)aici este <>acestia nu au fibre alimentare.Oricum eu iti recomand sa lasi grasimile(Captain Fat)si sa o dai pe hidrati!Garantat!Apropo...mi-a placut titlul cu cartoful.Adevarat,cartoful este ca un soare pentru organism.Cu stima...
Domnule Aurel,
Articolele sunt inspirate de materia mea cenusie pe baza unor cercetari in limita timpului si a dispozitiei, dar si ca urmare a unor aplicatii personale pe care la momentul redactarii le consider veritabile.
Daca testez ceva si functioneaza, ajunge pe blog si cand vorbesc o fac din propria experienta!
Daca citeai putin mai atent blog-ul meu si nu incercai sa faci pe inteligentul cu mine din prima, ai fi inteles ca pe langa faptul ca sunt la curent cu principiile de baza ale carbohidratilor, nu sunt nici un mare consumator al acestora si din moment ce nu apelez la cartofi, sa fi sigur ca stiu si in ce alte surse pot fi gasiti si cu atat mai mult sa nu apelez in mare masura la ele.
Pe mine nu ma intereseaza indicele glicemic al merelor, perelor sau mai stiu eu ce fructe imi dai tu exemplu. In articolul acesta este vorba strict de cartof, daca ai chef sa faci enciclopedia glucidelor te rog fa-o pe blog-ul tau, eu aici tratez articole separat asa ca daca scriu ceva de broastele testoase fi sigur ca ma limitez doar la ele si nu patrund cu afirmatiile mele si in familia focilor sau delfinilor.
Judecand dupa sugestia ta legata de grasimi imi dau seama ca daca eu sunt paralel cu nutritia si sportul, atunci tu esti echilateral perpendicular si cracanat pe ea.
Este o lume libera, nu te mai stresa tu pe blog-ul meu cine imi urmeaza sfaturile si cine nu. Fi sigur ca daca le-as recomanda sa se arunce in cap de pe bloc, cred ca sunt suficient de maturi sa nu o faca.
Cine considera ca se poate regasi in articolele mele este liber sa fie reprezentat de ele. Sunt sute de blog-uri de nutritie si nici eu la randul meu nu ma pot considera a fi reprezentat de toate, dar asta nu imi da un motiv sa intru si sa fac circ in comentarii.
Daca acesta era singurul blog din domeniu, as fi fost trist si ti-as fi scris o poezie de consolare, dar nu este asa ca treci mai departe.
Pa!
Cartoful... dezbina si cucereste. Cine-ar fi crezut? Ar trebui sa ne bazam pe el in cazul unui eventual razboi. Nu vad sa fi injurat pe cineva de mama prin post-ul asta...
Liberul arbitru... avem voie sa alegem. Aleg sa cred sau sa nu cred, sa fac ce citesc sau nu.
Singura diferenta intre animal si om? Judecata...
Trimiteți un comentariu