vineri, 16 mai 2008

Suneti penibili!



O dimineata surprinzator de calda si un soare care imi deranjeaza destul mult ochii, ce au reusit sa stea inchisi in decursul noptii trecute decat 6-7 ore dupa calculele mele.
In clasica trecere in drum spre birou pe langa ambasada USA observ un sir indian consistent de indivizi, mult mai mare decat in zilele obisnuite, majoritatea sunt studenti probabil, mai mult ca sigur carne de tun pentru campaniile larg mediatizate "Shut up and work" pardon "Work and travel".

Ajuns in dreptul a ceea ce parea capatul coloanei observ un individ in uniforma ce imita costumul de politist american, cu o nuanta de albastru inchis si insigna la vedere. Postat intr-o pozitie de super soldat urla de atrage atentia tuturor persoanelor aflate atat in trecere aleatoriu cat si a oilor aflate in sirul descris mai sus:

"Vreaaau sa va vad pe 3 randuuuuri!" "Vreaaau sa va vad pe 3 randuuuuri!"

Raman surprins de modul in care toate oile din sirul respectiv se imping cu disperare una intr-alta incercand sa implineasca dorinta rigurosului gardian, atat de insistenti incat unii dintre ei aproape sunt striviti de gardul ambasadei de catre cei din margine care nu vor sa faca parte din randul 4, pedeapsa care le-ar aduce probabil anihilarea din randul "norocosilor" care peste o luna vor spala wc-urile in parcurile de distractie americane sau vor praji cartofi la o taraba sperand la visul american alaturi de alte cateva zeci de mii de emigranti intrati in tara prin tot felul de mijloace dubioase. Pentru asta va lasati jigniti cretinilor ?

In cazul in care nu stiati suntem printre tarile cu cea mai mare criza de personal din Europa. In loc sa va puneti bazele unei cariere in Romania preferati sa spalati pe jos in cazinourile americane ? Credeti ca vreun angajat serios din tara noastra va sari de pe scaunul sau de angajator cand va observa pe CV-ul vostru ca ati participat la Work and travel peste ocean ?
Va inselati amarnic cu A de la America!

Cunostiintele voastre de limba engleza nu vor fi cu mult peste nivelul celor care raman aici. Daca unii au distrus tara asta este de datoria noastra sa o reconstruim, asa cum au facut si nemtii dupa ambele razboaie mondiale. Nu tin minte sa fi vazut straini care si-au parasit tarile la greu, cu exceptia babuinilor din tarile Europei de Sud Est si a tarilor Asiatice sau Africane poate.

"Daca nu va vad pe 3 randuri nu mai intrati niciodataaaaa!" urla aratarea aceea ridicola in costum de politist american, nascut si crescut insa pe plaiuri mioritice pe ciorba de cartofi. Imi dau seama dupa cum arata ca e doar un alt parvenit ajuns cu pile sa pazeasca "cel mai important obiectiv" din Bucuresti, care odata separat de turma lui clasica, isi cauta suprematia asupra unor biete oi de care mi-e rusine ca sunt romani. Inaltimea lui este mult prea mica pentru a fi acceptat cu acte in regula la paza unui astfel de obiectiv, din nou traiasca pilele. Sunt curios daca libidinosul asta ar avea tot atata tupeu si in fata unui grup nervos de insurgenti pe o strada din Bagdad.

Ma opresc cateva secunde exact intre el si cei din partea din fata a randului, ma uit scarbit si cu greu ma abtin sa nu il pocnesc. Se uita la mine si aproape ca pentru cateva secunde schimbam priviri, ma intorc catre cei din fata randului care se uita mirati si simt cumplita nevoie sa ii flegmez cu aceeasi sila cu care scuip toti pupincuristi astia ordinari care ingenuncheaza in fata strainilor ce poposesc aici cu zambete in spatele carora ascund interese meschine. Am plecat cu pasi marunti aruncand aceleasi priviri scarbite catre cioban si oile lui.

Stimata ambasada americana, stimate gardian, ma adresez voua in limba romana, daca vreti sa intelegeti ce spun invatati limba romana pentru ca sunteti pe pamantul meu si al semenilor mei. Ne-am castigat dreptul prin tributuri grele de sange in toate razboaiele in care ne-ati impins voi puterile gigantice ale planetei si in care stramosii mei au mancat fier cu moarte. Cum va permiteti sa ne aliniati in fata ambasadei voastre ca pe niste oi ordinare, cand suntem aliatii vostri egali si membri ai Uniuni Europene ? De ce aveti impresia ca fara voi nu putem reusi ? Pentru ca asta ne-ati turnat in urechi pana am ajuns si noi sa credem ?

Ma f*t pe statele voastre unite!

Stimati romani, cat timp mai aveti de gand sa stati in genunchi ca niste sclavi moderni si epuizati ? Cat timp o sa mai credeti ca nu veti reusi in viata decat inrosind cu saruturi funduri grase de exploatatori ? Cand aveti de gand sa va impuneti in fata strainilor si sa le aratati ca mai curge in sangele vostru si putina demnitate?

Mi-e scarba de voi penibililor ce sunteti!

P.S. un articol din Spania prezinta un magazin ce a postat la intrare un afis pe care scria: "Accesul interzis cainilor si romanilor".

In cazul in care ati uitat cum ne-am castigat dreptul de a fi respectati, acordati cateva minute pentru a asculta doua melodii socante:

SDST-Scrisoare de pe front

SDST-Ingeri deasupra Romaniei

7 comentarii:

Vlad spunea...

Excelent articolul! Ma bucur ca mai exista tineri demni de stima ca dumneata.

spartanic spunea...

Multumesc pentru timpul acordat articolului.
Bine ai venit pe blog.

Anonim spunea...

Nu te cunosc dar pot spune ca ai tot respectul meu pt postul asta!

spartanic spunea...

Multumesc, cu timpul o sa ma cunosti.

Anonim spunea...

Sunt unul din cei care au stat la coada aia si pot sa-ti zic ca situatia nu e asa de neagra pe cat ai vazut-o si o prezinti tu.

Intr-adevar cei de la intrare sunt cam duri, insa hai sa recunoastem ca nici romanii nu prea stiu sa stea la coada. Eu, ca de altfel toata lumea, aveam programare la o anumita ora, iar cei din fata mea, desi erau programati dupa mine au strambat din nas cand m-am bagat in fata lor. Noroc ca n-aveau cum sa se manifeste virulent, ca altfel sunt sigur ca faceau asta.

Interviul pentru viza e si el cam dur, te iau la puricat uneori, insa e dreptul lor si sincer sa fiu ii inteleg. Au o groaza de imigranti ilegali si nu au nevoie si de altii. Inainte sa-l dau ma cam apucasera nervii si nu aveam niciun chef sa ma umilesc (mai ales ca nu sunt de acord cu unele din lucrurile care le fac), insa nu a fost deloc nevoie.

"Stimata ambasada americana, stimate gardian, ma adresez voua in limba romana, daca vreti sa intelegeti ce spun invatati limba romana pentru ca sunteti pe pamantul meu si al semenilor mei."
Tin sa te anunt ca ambasada respectiva se afla pe pamant american. Teritoriul pe care se afla o ambasada este al tarii pe care o reprezinta.

In ceea ce priveste spalatorii de wc-uri de pe teritoriu american, de acord cu tine. Experienta de acolo nu e atat de benefica si de grozava pe cat pare la prima vedere. Mare lucru din punct de vedere profesional nu invata acolo, iar de mancarea de acolo nici nu mai vorbesc. Dar sa privim totusi si mica parte pozitiva. Viziteaza si ei o tara straina si vad pe viu modul lor de lucru, de organizare. Iti recomand sa te uiti putin la emisiunea de pe PrimaTV, "visul american" sau cum s-o chema. Vei vedea cum toti se plang de (volumul de) munca si cum pe de alta parte seful nu prea ii freaca deloc la cap daca-si vad de treaba, adica sunt niste sclavi cuminti :-) Pe cand in Romania ... Daca privesti putin altfel, programele astea nu sunt pana la urma decat o posibilitate de a vizita o tara straina pe mai putini bani. Pacat insa ca prea vand iluzii si "vise americane". Uite asa se spala creierele si dupa aia saracii se asteapta ca angajatorii sa sara in sus de bucurie cand vad Work&Travel la ei in CV.

"De ce aveti impresia ca fara voi nu putem reusi ?"
He, he ... probabil asta credea si Ceausescu atunci cand a sistat importurile. Si stim cu totii cat de bine era prin anii '80 si ce mari progrese tehnologice s-au facut. Ca sa nu vorbim de Coreea de Nord.

"Cand aveti de gand sa va impuneti in fata strainilor si sa le aratati ca mai curge in sangele vostru si putina demnitate?"
De acord 100%. Nici mie nu-mi place pupincurismul din ziua de astazi.

PS: pentru ca tot esti asa de nationalist, iti recomand sa scrii si tu cu diacritice; vezi de ce diacritice.

spartanic spunea...

Ma bucur ca articolul a ajuns si la privirile celor care au fost acolo.

Nu mi se pare normal ca semenii mei sa fie tratati jignitor de reprezentantii unui natiuni alaturi de care sangele romanesc a curs, curge si va mai curge in continuare atata timp cat exista o istorie de scris.

Din punctul meu de vedere Ambasada este plasata pe pamant Romanesc, in inima capitalei.

Mi se pare revoltator sa impui un regim de vize dur asupra unui popor care te primeste cu bratele deschise si care face parte din putinii aliati care mai sustin cu trupe militare campania din Irak care noua personal nu ne va aduce nici o schimbare in vietile de zi cu zi.

Multumesc pentru timpul acordat, spartane.

Anonim spunea...

Ca sa nu las loc ambiguitatilor, tin sa mentionez ca nu eram la coada pentru Work&Travel, ci pentru niste cursuri.
Pentru chestia cu teritoriul ambasadelor vezi Embassy - Extraterritoriality; de-abia acum am gasit link-ul.

Nu sunt de acord nici cu regimul dur pentru vize (stiu oameni care sigur nu faceau ceva rau care au fost respisi), iar cu jigniri nici pe atat. Dar daca ma uit la unii romani si tigani care ne fac de ras prin Italia si alte tari europene, nu stiu ce sa mai zic. Poate ca ne si meritam nitel soarta.

Sper totusi la o zi in care nu va mai fi nevoie de aceste vize, iar lumea nu ne va mai privi cu suspiciune cand vom declara ca suntem romani. Pana atunci, putina educatie, inclusiv spartana, nu va strica nimanui, ba din contra.