marți, 14 octombrie 2008

O alta societate


Hai sa ne oprim putin asupra unor aspecte foarte importante. In Romania oamenii sunt exploatati de catre companii gigantice sau no name, ce mesteca salariati pe banda rulanta si ii scuipa cu salarii mediocre.

Intr-un astfel de mediu majoritatea indivizilor ajung sa creada ca succesul in viata se face strict prin munca grea, ore suplimentare neplatite, clasicul "zi-noapte" la birou, etc. Gresit!
Viata inseamna munca, munca este un element pe fondul careia ne-am dezvoltat, dar de la dezvoltare la goana nebuna dupa profituri titanice, cursa in care salariatii sunt calcati in picioare, ar trebui sa fie o cale lunga, care din pacate a fost batatorita destul de bine in tara noastra.

Cand individul vine epuizat dupa un program de 10-12 ore nu se mai simte in stare sa aiba si alte activitati. Asadar, este normal sa nu mai putem avea alte activitati din cauza programului de lucru ? Sa nu mai fim in stare de nimic, nervosi, stresati si retrasi intr-un mediu in care nu iti doresti decat un pat si multa liniste ?

O parte dintre noi traim ceea ce putem numi "visul romanesc". Si eu il traiesc. Termin programul si am timp si chef pentru o mica parte a zilei ce a mai ramas, sa ma dedic altor activitati. Asta mi-am dorit, asta am cautat si asta am obtinut.

Munca este munca, imi asigura traiul de zi cu zi. Daca muncesc mai mult as avea mai multi bani, dar viata este scurta si trebuie traita in medii placute pe cat posibil, asadar dozez cat pot de bine munca si activitatile de recreere, antrenament, intalniri, divertisment, etc. Da, categoric traiesc visul romanesc.

Am schimbat cateva job-uri, locuri in care oameni au incercat sa isi bata joc de mine asa cum fac din pacate, cu succes, cu multi alti indivizi care sunt atat de turmentati de propaganda asta tacuta, incat chiar ajung sa creada ca singura lor speranta este compania respectiva. Orice angajat poate fi inlocuit, corect, la fel si orice companie. Compania X nu este miezul pamantului si soarele nu se roteste doar in jurul ei.

Discut cu indivizi abatuti care acuza lipsa timpului liber datorita unor programe infecte de lucru. Cum isi pot dona unii indivizi intreaga fiinta unei companii, ma depaseste. Un angajator toarna multe baliverne in urechile angajatilor si romanul este un mare credul si un mare indiferent. Daca nu crezi asta uita-te un pic in jurul tau. Sunt un mare patriot dar indiferenta romanului ma scoate din sarite.

Politicieni scarbosi iti rad in fata din limuzine cumparate pe banii nostri. Oare in cate tari din lume li s-ar fi permis mascarada la care asistam noi din 1989 ? Acest temperament "taci si inghite" a marcat o mare parte din istoria Romaniei. Partea interesanta vine atunci cand erupem in miscari imense, si scriem istoria, atunci cand am dat lupte legendare, cand am castigat independenta si am tinut piept unor forte net superioare. Atunci au fost momentele "deci se poate". Din pacate aceste momente au venit destul de rar, asadar probabil mai induram mult pana vedem o noua schimbare.

Daca intr-o zi un guvernant ar decide micsorarea salariilor cu 80% si cresterea preturilor cu 50%, reactia romanului ar fi probabil una de genul "o sa fie vai de capul meu, dar lasa ca ma descurc, fierb o radacina de copac, strang cureaua, ma descurc eu". Hai sa luam un exemplul Franta, cand guvernantii au incercat introducerea unor legi marsave, s-a lasat cu lupte de strada intre manifestanti si scutieri. Hai sa luam un exemplu Ungaria, cand primul ministru a fost surprins declarand ca toata campania lui electorala a fost o minciuna, s-a lasat cu lupte de strada intre manifestanti si scutieri. Ce ar fi facut romanii ? Probabil ar fi cascat. Sesizati diferenta ? Nu intrig la violenta ci doar la o viata mai buna si la cultivarea unui respect de sine pentru ca am din ce in ce mai des impresia ca romanul, care a fost sclav secole la rand, are sclavia in sange si orice sare politica pusa pe rana lui nu il face decat mai hotarat sa indure!

Cum putem fi condusi de o gloata de imbecili care ne sug sangele, energia si banii, si care mai nou au inceput sa recunoasca faptul ca ne fura pe fata, ma depaseste mai rapid precum o masina sport.

Ati retinut miscarea romanului, este sarac si exploatat ani de zile, rabufneste, obtine libertatea, aseaza lideri care vor introduce saracia si exploatarea si ciclul se reia, ridicol de simplu, nu ?

Sa revenim in zilele noastre. Prea putini dintre noi le pot face pe toate.

Concluzia acestui subiect care putea fi intins pe sute de pagini: o parte pot si o fac, o parte pot dar nu sunt constienti de asta si ca atare nu o fac, iar o parte nu o poate face, pur si simplu. Atata timp cat nu incerci nu poti fi sigur din ce categorie faci parte, lumea apartine celor indeajuns de curajosi sa riste. Indoielile te vor tine pe loc si daca nu ai curajul sa le infrunti, vor atarna de corpul tau precum o piatra mare prinsa cu sfoara.

Niciun comentariu: