luni, 18 mai 2009

Noaptea muzeului viu


A fost Noaptea Muzeelor, am facut act de prezenta, muzeul ales ... Muzeul Militar, binenteles.

In fraza de mai sus poti observa de trei ori cuvantul "muzeu" asta este mai des decat vizitele mele in 2008-2009 la acest gen de institutii. Ar trebui sa merg mai des, mai ales ca sunt un fan inrait al istoriei militare romane.

Anul trecut vs anul acesta.

Experienta de anul trecut a fost mai neplacuta, insa, organizatorii fac usor usor progrese, este normal, doar asa ne miscam noi romanii cel mai bine, din '90 desigur. De ce nu mi-a placut anul trecut ? Simplu, numele evenimentului "Noaptea Muzeelor" nu presupune si vizitarea lor in intuneric. Am traversat aproape jumatate din Bucuresti, omor pe locurile de parcare, nu este o problema, nu este vina lor. Se lasa seara, si toata curtea, cel putin unde erau expuse piesele de artilerie si tancurile, era lasata in grija unui singur far, care nu isi putea face decat partial treaba. Vazand (inca) modul in care intunericul ne inghite treptat, alergam mai toti de pe acolo, destul de repede de la o piesa la alta, in speranta ca apucam sa citim placutele cu explicatiile aferente. Usor si sigur s-a lasat noaptea, fiecare trecator se folosea de lumina telefonului mobil sau a camerelor. Nu mi s-a parut normal, exact la fel s-a intamplat si anul acesta.

Daca citeste vreun organizator (judecand dupa cum arata site-ul muzeului si forumul, slabe sanse) avem nevoie de mai multa lumina, cel putin pentru partea cu exponatele din curte! Imi vine sa rad cand la un moment dat trec la cativa centimetri de o teava solida de tun, pe care datorita intunericului era sa o cunosc la modul neplacut, si ma bufneste rasul la primul gand care mi-a venit in minte ... "chestia asta este inca letala".

Lume multa, enorm de multa, oare de ce nu vin si cu alte ocazii ?

In general multi dintre noi motivam lipsa timpului, sau poate ca o noapte la muzeu poate fi o experienta mai aparte. Oamenii iubesc sa iasa uneori din sistem, iar Noaptea Muzeelor este o abatere de la clasicul sistem. Partea negativa este ca oamenii nu realizeaza uneori, cat de mult adora sa se abata de la regului si cat de bine le prinde uneori. Aici nu ma refer la incalcarile legii sau mai stiu eu ce, ramai la subiect.

Tot in curtea muzeului, o piesa de teatru. Nu ma intelegeti gresit, iubesc teatrul, ascult in drum spre birou/casa, piese de teatru in format mp3 la casti, ma ajuta sa ma relaxez, plus ca merg destul de des la teatru. Nu vad insa rostul, vin la muzeu sa vad exponate, daca vreau teatru, ma duc la teatru. In viziunea mea, nu este cazul, daca atragi oamenii in muzeu, arata-le pentru ce ii atragi, pentru ca teatrul nu va fi mereu acolo, si modul in care sunt create conditiile pentru sustinerea unei piese, lasa din pacate inca, de dorit.

Tancurile, acei mastodonti din otel, stau intr-un colt al curtii, linistiti precum niste titani ce au incheiat socotelile cu orice razboi. Impozanti, impun respect. Nu stiu alti cum sunt (Ion Creanga) dar eu cand ma uit la ei parca imi imaginez instantanee de odinioara. Panzer IV, o legenda a armatei germane, sta ascuns undeva in spatele unui T34, in opinia mea, ar trebui sa stea aliniate unul langa celalalt. Astea sunt niste entitati care produceau fiori reci pe spatele soldatilor, producand pierderi grave de ambele tabere. Chestiunile astea nu sunt intelese, o tipa din curentul "pitzi" se urca pe Panzer pozand cu turela acestuia de parca era o masina de lux obisnuita. Cred ca ar trebui sa le tratam cu mai mult respect, sunt chestiuni care ne-au marcat istoria. Cati soldati crezi ca au trecut dincolo, cu moarte scuipata chiar din exponatele din curte ? Hai sa aratam putin mai mult respect.

Fatza de anul trecut, am putut vizita salonul cu uniforme plus sala dedicata revolutiei din 1989. Ceea ce a insemnat un plus fata de 2008. Apreciez initiativa, acest program chiar cred ca a fost un succes, orasul parea mai viu, cel putin in zona muzeelor. Nu stiu insa cui a apartinut initiativa, oarecum laudabila. Soarta muzeelor este trista, si au nevoie de astfel de evenimente pentru a le mai promova. Trebuie insa mai mult, sa se concentreze pe evolutia lor si in afara acestui program. Ne lovim inca de oameni reticienti care ocupa locuri degeaba, de stereotipul functionarului la stat, cu care v-am ametit in multe posturi. Nu stiu de ce dar oamenii astia uneori iti dau impresia ca nu esti bine venit. Ai simtit vreodata asta intr-o institutie publica ? Aici este nevoie de atingerea "noului" oameni tineri, motivati, cu idei noi si initiativa.

Imi cer scuze dar cred ca multe din muzeele noastre sunt in starea actuala din cauza unora care nu isi fac treaba cu bine. Ar trebui sa incerce o desprindere de stat, traim vremuri noi, moderne, cuvantul autofinantare trebuie sa faca diferenta. Asadar, mai multe initiative, mai multa comunicare, site-uri cu informatii, programe si idei care trebuie sa atraga oamenii. Nu putem sta cersind bani de la guvern, sau asteptand sa cada ceva din pom.

Apreciez pe cei care incearca sa faca ceva in privinta asta, bani sunt putini, interes aproape zero, din cultura nu te poti imbogati, este nevoie asadar de multa pasiune. Faceti loc oamenilor pasionati.

Despre noi, ce pot sa mai zic. Termin cu inceputul, ar trebui sa mergem mai des. Trebuie sa ne sprijinim cumva cultura. Biletele sunt ieftine, poate fi o experienta interesanta. Daca nu iti cunosti trecutul, cum ar fi posibil sa iti cunosti vreodata viitorul ?

Niciun comentariu: