luni, 25 mai 2009

Sportiv Neidentificat


Este un nou curent, l-am inventat in dimineata asta.

Numele aduce putin catre fenomenul OZN (Obiect de Zbor Neidentificat) pe asta din pacate, sau din fericire, nu l-am inventat eu. Ambele sunt fenomene, se pot manifesta extern si in cazuri destul de rare.

Extraterestrii probabil detin motivele lor, in incercarea de a ramane neidentificati, insa ce poate face oare un individ, sa ramana doar un potential, fara sa adere la stadiul de executie ?

Penetrarea spatiului aerian, semnale misterioase pe radar sau filmari ciudate, intervin cam atat de rar precum gandul unui individ normal, de a purta un stil de viata (mai) sanatos. Luam cazul unei singure nave spatiale, si o echivalam la, nu stiu cat sa zic, milioane de indivizi, desigur.

Manifestarile apar la intervale mari de timp, direct opuse duratei fenomenului in sine. Un fel de "loveste si fugi".

Individul (OZN-ul) porneste in explorarea unei lumi noi (Terra) respectiv stilul de viata sanatos, hrana naturala, jogging, etc. Incursiunile sunt vazute sceptic, pentru ca in ambele cazuri, primeaza efectele negative.

Un extraterestru nu poate cobora efectiv in gradina unui om, exista riscul ca acesta din urma speriat, sa infiga furca in fiinta interstelara, de aceia ramane precaut. La fel, si individul din exemplul nostru, paseste sceptic. Este o lume total noua, cine stie ce primejdii apar pe la toate colturile ? Indivizi fibrati, alergatorii din parcuri, il privesc lipsiti de vreun gest, amabil sau respingator. Astia poate ca sunt nascuti asa, sau crescuti de mici copii in sali de sport.

Raman precauti, extraterestul priveste in monitor cu ajutorul camerelor performante, individul dupa metoda pamanteana "peste gard". Pare un joc al titanilor la ce asista ei acolo, si totusi sunt oameni care se joaca. Iar acest joc se adreseaza tuturor oamenilor, sunt unii care au mai mult decat le trebuie, iar altii deloc, dar in masuri diferite, pot atenta la aceste fenomene ce vazute de pe margine, par extraordinare.

Atat extraterestrul cat si individul nostru se pot insela, pe de alta parte sunt mai multe cazuri in care aterizarea lui intr-o zona populata sa aibe efecte fabulos de pozitive, primit cu paine si sare, fotoreporteri in extaz si oameni de stiinta care isi vad visul cu ochii. Individul poate gasi o lume mai buna, descopera ca oamenii din sali, cei porniti pe trasee montane, alergatori sau biciclisti, etc. nu musca, au aceleasi griji, sperante si vise ca multi dintre ei.

Extraterestrul nu este obligat sa se imperecheze cu o pamanteanca (sunt urate si miros ciudat, pentru gusturile lui) sa guste din mancarea noastra hidoasa sau sa poarte un razboi incrucisat cu lasere. Nici individul nostru nu trebuie ca intr-o zi sa depaseasca gabarituri musculare standard, sa isi injecteze steroizi, sa fie obligat sa consume suplimente din zecile de mii disponibile sau sa se trezeasca a doua zi dimineata prea mare, dupa mitul "nu iau ca nu vreau sa ajung mare".

Este absurd stiintific, sa te gandesti ca poti ajunge "mare" intr-un timp al naibi de scurt, asa ca sfatul autorului este sa se manance fier mai mult si sa se taca ... le fel de mult.

Observam incet si sigur ca atat extraterestrul cat si individul nostru se pot insela si culmea, chiar pot fi expusi unor surprize placute. Ok, deci lucrurile incep usor sa para mai clare. Hai ca se poate.

Este uimitor cat de frumoasa pare viata, atunci cand descoperi ceva placut, ceva ce iti poate schimba uneori chiar si destinul. Daca nu incerci sa descoperi lucruri noi, pentru ce traiesti ? Pentru aceleasi lucruri de pana acum ?

Extraterestrul descopera ca putem fi interesanti, si in ciuda faptului ca suntem in urma lui cu cateva mii de ani, are lucruri de invatat de la noi. Exact invers, individul nostru, nu stie nimic, insa bagajul lui de cunostiinte creste pe masura ce ramane captiv in lumea respectiva. Nu este greu, deloc, ambii au nevoie de putina vointa. Curios cum, desi nu se considerau vreodata membrii ai unei astfel de lumi, constata la un moment dat ca fac deja parte din ea, fara sa isi dea seama.

Regularizarea vizitelor, in ambele cazuri, reduce termenul de fenomen. Ambele exemple pot depasi definitia cu brio. Pentru manifestari neplacute, se pot adresa medicului desigur. Nu trebuie sa fie cazul. Fiecare calatorie incepe cu un pas, parca asa suna un proverb asiatic. Catre o planeta indepartata din sistemul solar, sau catre muntele din afara orasului.

Nu vom darama recorduri, nu trebuie sa facem exces de zel, nu trebuie decat sa fim putin mai buni decat suntem acum. Putem sparge bariere vechi si distruge notiunea de fenomen. Cea mai mare minune ramane viata, iar noi oameni trebuie sa invatam sa o pretuim mai mult decat orice pe lume.

In fiecare individ exista potential pentru ceva minim.

Niciun comentariu: