In Romania este foarte greu sa il ti in brate pe "Nu" cand vine vorba de hrana inadecvata.
Ispitele sunt pe la toate colturile strazilor, imbibate in ulei si grasime, fac cu ochiul trecatorilor pofticiosi. Nu de putine ori in pauzele mele de masa, a trebuit sa fac unele compromisuri ca zic asa cand a venit vorba de alimentatie, din lipsa de optiuni. Sunt cazuri in care prefer sa mananc ceva ce stiu ca nu imi face placere, decat sa nu mananc deloc. In stomac trebuie sa intre ceva, orice ar fi.
In unele zone din capitala optiunile sunt reduse. Shaorme, hamburgeri dubiosi din carne tocata ce nu vreau sa incerc a-mi imagina de unde vin, garnituri din cartofi prajiti procesati intr-un ulei care probabil aruncat pe pamant ar avea efect radioactiv si binenteles clasicul snitel, ocupa un loc de cinste.
As vrea sa vad mai multa carne de vita sau peste si garnituri din legume verzi. Mai putine prajeli si mai mult "cuptor" ... sau fie si gratar. Si in cazul in care un intreprinzator iti pune la dispozitie o gama mai larga de mancaruri, romanii mananca in continuare foarte prost. Poate ca si asta este o contributie la starea de nervi si oboseala ce ii caracterizeaza pe atatia semeni de-ai nostri. Da, cred ca am descoperit cauza traficului infernal si al gunoaielor aruncate pe spatiile verzi. De la mancarea proasta sa trage.
In urma cu cateva zile intru in supermarketul local cu scopul de a-mi reface stocurile de musli. Ma indrept catre rafturile cu pricina si, stupoare, nici un fel de musli "natural" cum imi place sa il numesc. Locul acestuia a fost luat de anumite derivate din acesta, musli cu ciocolata, musli cu rahat si stafide, concluzia ... numai porcarii. La loc de cinste cerealele cu zahar si apa, pardon miere, la cativa RON punga este logic ca se foloseste miere naturala nu ? ... Ah, nu!
Ma plimb prin jurul rafturilor, revin, privesc din toate unghiurile, nimic. Musli-ul meu clasic se evaporase. Ma indrept catre un angajat al supermarket-ului:
-Buna ziua, nu mai aveti musli clasic ?
... pauza, nu mi se raspunde la salut, acelasi temperament de om deranjat pentru care Romania ar trebui sa aplice la Cartea Recordurilor, ca tot ne place sa facem carnati uriasi sau mai stiu eu ce. Vine si raspunsul tarziu cu o romana de balta "ah, nu, ah ba da, uitati ca avem, am adus marfa noua" ... "Ati adus numai porcarii! nu marfa noua ..." si parasesc supermarketul sub privirea lunga si mirata a angajatului respectiv.
Este ca si cum, de fiecare data cand apare ceva bun, trebuie stricat. Oamenii iubesc zaharul si se incapataneaza sa creada in el si in formele variate ce ne pacaleste. Ce pacat ca nu apare si carne cu aroma de ciocolata nu ?
5 comentarii:
Vorba aia' "prosti, da' multi". Dar stai linistit, ca exista si carne "cu arome". Am vazut, nu demult in carrefour la raionul de carne "scaricica gata condimentata", care continea, printre altele, 2 coloranti, vreo 3 arome din care una tin minte ca una era "de fum", clasicul monoglutamat de sodiu si "proteina hidrolizata din soia". Conservatii, 2-3 la numar nici nu mai are rost sa-i pomenesc. Singurele "condimente" reale fiind pun amarat de cimbru si niste boia.
We're going dowwwwwwnnn...
ma duce cu gandul la minunatele zile de vara, plaja, mare, 40 de grade si dragi nostri concetateni de plaja umflandu-si burtile cu gogosi uleioase si fierbinti...
nimic mai bun
Ne ducem in jos si cantarul se duce in sus.
Oamenii ar trebui sa faca diferenta intre natural si "imbunatatit". Alimentele sanatoase cred ca se strica mai rapid.
Amuzant.
Sa nu infieram pe nedrept niste feluri de mancare traditionale ale altor natii, pe care noi le-am adaptat intr-un mod nesanatos. Pizza nu a contribuit la obezitatea italienilor si nici shaorma la turci insa daca iei un fel de mancare si torni pe el te miri ce, obtii o bomba calorica. La origine, shawarma era o mancare chiar sanatoasa, dupa cum poti citi aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shawarma
Diferitele feluri de mancare, pot fi intr-o masura mai mica sau mai mare "pacatoase".
Desigur, modul cum abordam consumul acestora face diferenta.
In alimentatie, o masura prea mica sau prea mare poate face diferenta.
Trimiteți un comentariu