sâmbătă, 24 iulie 2010

Cazul celor trei pui de pisica

Locul naratiunii: Un drum abandonat. Decor rural.

Subiectul: O masina inmatriculata in Bulgaria, o punga galbena cu un continut misterios, pisica noastra, Marele Arhitect si nu in ultimul rand, eu.

Actiunea: O tentativa banala de absorbire a razelor solare pentru imbunatatirea tenului in timpul unei plimbari obisnuite prin natura se transforma intr-o operatiune de salvare cu repercusiuni filosofice.
Scurt metraj: Eu pe un drum abandonat. Port pantaloni "3 sferturi" iar maieul sta agatat lalai de ei. Verdeata, aerul curat si soarele ce trebuie sa ma bronzeze putin sunt tot ce ma caracterizeaza momentan. De nicaieri apare o masina care la vreo 20 de metri de mine incetineste cat sa arunce o punga galbena pe geam, dupa care dispare in spatele vegetatiei bogate ce inghite drumul care parca nu duce nicaieri. Nimic interesant. Nimic nou. Un alt nesimtiti care arunca gunoiul pe unde il taie mintea. Pasii ma poarta catre zona in care a zburat punga aceia galbena, caci drumul meu, ducea tot pe acolo. Prin vantul timid obosit si el parca de caldura ajung la mine niste sunete subtiri ce ma duc cu gandul la vreo pasare mica. Nimic interesant. Nimic nou.

Continui sa merg. Nu sunt plecat demult dar deja am o senzatie de sete. Sunetul vine din nou purtat de vant de data asta parca multiplicat. Aduce din ce in ce mai bine cu aceleasi sunete care le auzeam cand intram in camera unde pisica din curtea noastra isi adusese pe lume urmasii. Trebuie sa fie o legatura intre punga cea galbena si sunetul acela. Daca este, inseamna ca in punga aia se afla ceva. Ar trebui sa las natura sa-si urmeze cursul mai ales ca sunetele au incetat. Merg mai departe si totusi sunetul revine din nou. Ma opresc si arunc o privire. Nu mai stiu zona unde a fost aruncat "coletul". Ma indrept catre ea, parasesc drumul si ma afund intr-o vegetatie salbatica in care ciulini si tot felul de urzici si plante hidoase mari se agata de picioarele mele.

Incerc sa-mi dau seama de unde vine sunetul, ca sa-i descopar locatia dar nu stiu ce se intampla ca nu se mai aude deloc si deja regret ca nu pot sa ii mai gasesc in amalgamul ala vegetal. Dupa cativa pasi, observ printre niste plante uscate punga. Ma indrept catre ea si o ridic. Incepe sa miste incet ceva inauntru. Este bine stransa la capat si daca este ceva viu inauntru, va muri sufocat sau de foame, caldura, sete. Ma intorc la drum si in timp ce paseam prin plantele acelea obraznice fac o gaura in punga cu degetul aratator. Inauntru se afla un prosop murdar si in cateva secunde, un brat mic si slab iese prin el de parca ar cauta libertatea. Incep sa se agite cand simt mana mea pe punga.

Da, sunt niste pui de pisica, inca nu am desfacut punga pentru ca nu stiu ce sa fac cu ei. Viata este dura, ii pot lasa la loc sa crape fara ca nici cel mai minuscul fir de praf din univers sa fie afectat de asta sau ... le mai pot oferi o sansa. Cred ca totusi cei care nu pot sa lupte, merita sansa ca intr-0 zi sa poata decide pentru destinul lor. Dar astazi sunt cuprins de sentimentul ca ar fi prea tragic, pana si pentru un pui de musca, sa ii fie rupte aripile din prima secunda de viata.

Pisica din curtea noastra are patru pui, sa aibe vreo doua-trei saptamani caci deja cerceteaza timizi mediul apropiat din jurul lor, vazand viata prin niste ochi proaspeti. In curte rup punga si desfac prosopul. Sunt trei pui, atat de mici ca nu au nici macar ochi. Ii voi duce la mama pisica si spre binele lor, sper sa-i accepte. O gasesc tocmai cand servea masa puilor. Ei bine, asta este, hai sa vedem. Ii pun langa ceilalti. In comparatie cu ei, sunt aproape pe jumatate. Pisica nu pare sa aibe nici o problema, ii miroase putin si se aseaza la loc intr-o parte. Puii, se amesteca intre ei. Au devenit frati vitregi.

Intrebari:

Ce cautam eu pe un drum arid la o ora la care majoritatea populatiei cauta umbra si comfortul ? Ce cauta masina la aceiasi ora cu mine pe acelasi drum imbacsit ?
De ce au fost aruncati puii de pisica exact cand eu treceam pe acolo ?
De ce pui de pisica si nu de ... sa zicem, catel sau hamster ?
De ce in acele momente am in curte o pisica ce are pui ce este pe deasupra si dispusa la acceptarea altora ?
Cine a proiectat drumul acela se gandea ca ani de zile mai tarziu mai multe entitati se ciocnesc din intamplare la o distanta de cateva secunde pentru a naste o situatie ?
Ce s-ar fi intamplat daca treceam cinci minute mai devreme sau mai tarziu ?
Ce s-ar fi intamplat daca eu sau soferul respectiv ne nasteam cu o zi sau doua mai devreme/tarziu ?
Ce s-ar fi intamplat daca puii se nasteau cateva ore mai devreme/tarziu ?
Ce s-ar fi intamplat daca nu era drumul acolo ? Ne-am fi intalnit in alta parte ?
Este totul doar o coincidenta sau lucram sub presiunea unor forte ce in anumite momente ne conecteaza perfect in cele mai neobisnuite imprejurari ?
De ce in ziua respectiva nu am putut ajunge pe litoral si am ajuns astfel in compania unui mediu uscat arid ?
Complic lucrurile simple sau le simplific pe cele complicate ?
Si in cele din urma, ce este atat de special la trei pui de pisica pentru care se aliniaza un sir de fapte ? Ca doar nu de ei depinde soarta omenirii in viitorul apropiat.

Intrebare bonus: Care este sensul vietii ?

Nimic interesant. Nimic nou.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred ca exista un raspuns logic pentru aceasta enigma (Care este sensul vietii?) Dar nu ti se pare miraculos sau cel putin straniu ca viata a evoluat pana la punctul in care a aparut o specie suficient de intelgenta incat sa-si puna asemenea intrebari?

Anonim spunea...

inteligenta* (ooops, sorry for the misspelling, se pare ca eu mai am de evoluat un pic:)

TheAlphaFemale spunea...

Analiza pe text:

1. Titlul spoils all the fun… adica elucideaza misterul din prima secunda
2. Treaba cu “in timp ce paseam prin plantele acelea obraznice fac o gaura in punga cu degetul aratator” si “Incep sa se agite cand simt mana mea pe punga” suna mai dubios decat era cazul…
3. Oh filantropule care esti… cum te-ai milostivit tu sa le mai dai o sansa la viata celor trei pui de pisica… super eroule…
4. Si cum servea pisica masa? avea sort si cratiti? farfurii si tacamuri?
Raspuns bonus:
sensul vietii e inainte si la dreapta, normal!

spartanic spunea...

Acum ca ti-ai luat licenta ai liber la analize pe text, dar ai grija ca.. nu ai luat-o cu nota maxima!

;)

fyamma spunea...

aici ai gafat lamentabil...da nu-i nimic, te iertam ca esti erou...

p.s. cum sa umblii ma despuiat si in praf pe caldura asta...si cu capul descoperit!...nu stii maica ca-s explozii solare?

spartanic spunea...

Ok, ajunge cu distractia.

In cazul de fata stimata echipa (tu si ea) un singur comentariu era necesar ca am inteles din prima, nu va place post-ul!

Te invit atat pe tine cat si pe prietena ta sa va "racoriti" putin pe alte blog-uri pana va calmati, caci slava internetului, sunt destule.

Ea, poate demara analize pe text iar tu poti masura cu rigla gradul de lamentabilitate.

Incepand de astazi am activat moderarea comentariilor.

Enigma spunea...

Ce dragut! Ador barbatii care pot fi si duri si sensibili in acelasi timp! La fel este si iubitul meu. Avem un cuib de randunele deasupra usii si el le mangaie mereu.

Enigma spunea...

Referitor la comentarii, nu le lua in seama. Fiecare este liber sa scrie ce vrea pe blog. Greselile de rigoare se trec cu vederea. Ca nu asta e scopul unui blog. Nu te opri aici. Blogul tau motiveaza pe multi.
Cu admiratie.

Enigma spunea...

Raspunsuri la intrebarile tale:
Trebuia sa salvezi 3 pisoi.
Trebuia sa abandoneze pisoii.
Ca sa ii salvezi tu.
Pt ca iti plac pisicile.
pt ca tu ai fost omul potrivit la momentul potrivit. Coincidentele vietii.
Nu.
Nu ai mai fi salvat puii.Daca treceai mai tarziu ii salvai.
Acelasi lucru.
Acelasi lucru.
Posibil,dar cred ca nu.
Nu,este pura intamplare. Nu cred in determinism.
Pt ca trebuia sa salvezi pisoii.
Nu,probabil ca apreciezi momentele simple de care altii au uitat sa se bucure.
Special poate fi orice vrei tu sa fie.
Este inutil sa-ti cauti un scop in viata cand scopul vietii este ea insasi. Ador filozofia,si totusi am termint PR si advertising si dau la psihologie.