marți, 16 februarie 2010

Captain FAT

Mai tineti minte fazele unor filme cand un personaj ce parea negativ, in urma unei rasturnari incitante de situatie, este totusi pozitivul deghizat ? Hai sa rasturnam la randul nostru situatia.

Ei bine un titlu bun pentru filmul respectiv ar putea fi Captain FAT. Tocmai cand eram aproape impacati cu evolutia scenariului sub austeritatea caruia eroul principal (Captain FAT) era bine batut de cateva personaje negative, intervine ceva si firul povestii se indreapta catre un final fericit. Se pare ca personajul nostru reuseste cumva sa isi adune fortele ramase si cu lovituri precise pune la pamant maleficele caractere ce pana acum l-au scuturat bine. Final fericit.

Ma indrept acum catre o teorie foarte raspandita mai ales in cultura "dietetica" a romanilor: "Grasimile nu sunt bune" sau "Vrei sa slabesti ? Taie din grasimi."

Hei, nu este minunat ?

DAR ESTE GREEEEESIIIIT!

Sunt multe discutii pe internet (forum,blog) in care tot felul de Nea Caishi isi dau cu parerea despre diete. Internetul are si el partile pozitive prin exprimarea libera dar da, exprimarea libera este periculoasa cand incepi sa promovezi teorii sprijinite doar in filozofia coltului de strazii. Inamicul numarul 1 in media este de asemenea Captain FAT. Ce nu stiu multi dintre tastatori este ca grasimea nu este un inamic al organismelor noastre, ci din contra, avem nevoie (si) de ea. Ne-a fost alaturi de-a lungul mileniilor de existenta. Ne-a ajutat enorm sa ajungem unde suntem acum. Asadar, razboiul asta rece impotriva grasimilor nu prea pare o forma simpatica de multumire pentru un compus credincios omului.

Pentru ca omul modern si-a concentrat atentia asupra unor alimente bogate in carbohidrati, grasimea s-a comportat anormal, precum intr-o scena de gelozie in care pedepseste pe oricine o pune alturi de acestia. De aici a pornit un razboi total ce a dus la supraponderabilitatea omului modern, fenomen usor ascendent de-a lungul istoriei.

Atat grasimile cat si carbohidratii sunt surse de energie, insa grasimile se pare ca pot oferi de doua ori mai multa. Daca ne gandim logic, atunci procesul de depozitare a grasimii poate fi rezultatul unei asimilari de surse prea mari de energie pe care organismul se vede nevoit sa o depoziteze.

Avem destula energie in rezervor, pune-o pe burtaaaaa!

Sunt de asemenea si destui sustinatori ai teoriei ca omul nu ar avea nevoie atat de multa de carbohidrati, pe cat consuma. Teorie desigur destul de controversata. Acestia din urma au fost introdusi in alimentatia omului relativ recent din punct de vedere istoric, dar recupereaza puternic in special in zilele noastre.

Vreau sa revenim putin la perioade mai apropiate. Sa fie o legatura directa intre abuzul de carbohidrati din ultimele decenii si evolutia ascendenta a supraponderabilitatii ? Sau exact asta sa fie chiar dovada ? Desigur, unii ar putea spune ca nu mai suntem alergatorii de odinioara, insa putem lua cazul si persoanelor care desi fac miscare sau urmeaza regimuri draconice nu reusesc sa obtina rezultate.

Asadar, daca avem doua solutii pentru energie iar una dintre ele este de aproximativ doua ori mai optima, de ce am recurge la ambele ? Atentie deci la prea multe surse de energie (carbo+grasimi). Pentru cei care prefera in unele cazuri consumul de carbohidrati, cred ca ar trebui facut undeva in zona "de efort" si desigur doar din surse cum ar fi legumele, evitand painea clasica, pizza, paste, junk/fast food, etc. Asta nu incurajeaza consumul de gratare sau cine stie ce amestecuri de carne dubioase sau prajeli in uleiuri clasice care sunt daunatoare organismului, devenind in cele din urma degetul acuzator al taberei anti low carb.

Dintre sursele mele de grasimi as enumera cateva:

-carne, cascaval, iaurt, oua, uleiuri vegetale, Omega 3, alune, seminte de dovleac si migdale crude, etc.

2 comentarii:

paispe spunea...

O sursa foarte buna de omega3 sunt semintele de in :)

Iar susanul sta bine mai bine la calciu decat laptele :)

Cat despre grasimi si carbo, pana si apa in exces iti face rau, atunci cand te ineci :))

spartanic spunea...

Corect.
In legatura cu semintele de in, am auzit de proprietatile lor si chiar am in plan sa le testez cat de curand.
Interesanta relatarea despre susan.