miercuri, 10 martie 2010

Sapaturi arheonutritive

Sunt din ce in ce mai mult atras de dieta paleolitica.

Cum fiecare om este atras de un anumit peisaj pentru care genereaza uneori chiar si o slabiciune, nu a fost greu de intuit ca inspirandu-ma dintr-o societate cu reguli dure si stricte a carei nume mi-am permis sa il folosesc ca titlul pentru acest blog, sa fiu la o distanta relativa scurta de fundamentele acestui tip de existenta alimentara.

Lucrurile care te atrag sunt cele pentru care generezi un procent de interes mai ridicat, rapid si pentru care in unele cazuri chiar nu gasesti o explicatie, pur si simplu.. iti plac. Celebra "chimie". Formeaza puntea de legatura intre tine si senzatiile interne generate ca urmare a convietuirii in mediul respectiv. Cum ar fi lansetele pentru pescari sau masinile pentru impatimitii vitezei. Alimentatia pentru sportivi (sau nu neaparat) este o punte esentiala catre mediul pe care il populeaza.

La inceput a fost chimia.

In primul rand, nu am stat mult timp sa gasesc motive pentru care sa fiu interesat de aceasta abordare nutritiva. Ca in momentele acelea cand iti place de cineva anume, o ea (sau un el). Prima data simti interesul, nu stii de unde vine insa treptat in cele din urma incepi sa cauti pretextele pentru ca chimia sa fie justificata.

Pe scurt, urmarind modul de existenta al omului primitiv s-au elaborat teorii in privinta alimentatiei optime pentru corpul uman, ca alternativa la amalgamul de produse dubioase ce tenteaza omul modern la fiecare colt de strada, sau raft. Pornind de la teoria ca organismul uman s-a adaptat perfect de-a lungul mileniilor conditiilor de existenta si a suferit probabil modificari in functie de acestea, dieta paleolitica considera ca poate oferi organismului nostru in cea mai mare masura, ceea ce a fost proiectat sa primeasca. Sau poate ca tocmai organismele actuale, sunt rezultatul unor modificari suferite de-a lungul timpului. Si asta pentru ca in ultimele secole omul a adoptat o multime de legume, plante, fructe, grane etc in alimentatia lui si conform unor studii, de multe dintre aceste recente "noutati" corpul uman nu ar avea nevoie.

Nu uita niciodata de unde s-a plecat

Resursele acesteia sunt reprezentate de tot ceea ce omul primitiv putea vana sau culege: carnea animalelor, pesti, oua, legume, fructe, etc. Sunt respinse din start cereale foarte populare in Romania, cum ar fi graul si derivatele acestuia (faina).

O teorie foarte interesanta, populara in cultura dietei paleolitice este ca granele si semintele in general isi conserva in mod natural (genetic) posibilitatea de a procrea si asta inclusiv in momentul in care ajung in organismul nostru. Pentru ca diferit de animale, care au posibilitatea sa se apere prin mobilitate, plantele au fost nevoite se dezvolte propriile metode de aparare. Prin rezistenta ridicata la orice mediu sau metoda ce ar putea produce distrugerea semintei, deci impiedicarea acesteia de a duce la capat misiunea incredintata de natura. Germinarea pare sa fie o metoda prin care poti sa pacalesti acest proces de "autoaparare".

De aici si concluzia ca in momentul distrugerii acestea nu elibereaza intreg continutul de care poate fi capabila, consumatorul alegandu-se in mare parte doar cu continutul de proteine respectiv carbohidrati, pe care cerealele il depoziteaza tocmai ca sa sprijine procesul de dezvoltare a plantei. O astfel de metoda de autodistrugere, daca se poate numi asa, este prezenta si la animale si se poate declansa in general la procesele de sacrificare. Porcul spre exemplu, elibereaza niste compusi care pot afecta calitatea carnii, daca sacrificarea se face in conditii improprii, de aici si introducerea procesului tehnologic de asomare.

Exista desigur si cateva teorii cum ca unele vegetale nu vor sa fie consumate si de aici gustul neplacut, toxinele sau chiar alte moduri de aparare contra pradatorilor pe care le-am vazut nu de putine ori in documentarele de specialitate. Am gasit si afirmatii cum ca fructele chiar ar atrage acest proces si de aici gustul bun si semintele din continut ce nu pot fi digerate de catre organism, in schimb imprastiate prin natura prin vant, uneori chiar si prin fecalele consumatorilor (fraza asta mi-am amintit-o din scoala generala) pot popula noi zone. Fructele din dieta paleolitica sunt in cea mai mare parte din familia fructelor de padure (afine, zmeura, coacaze, etc).

Painea este esentiala, zice doctorul...

.. spune-i asta stramosului meu, care milioane de ani a trait fara.

Desigur, conditiile s-au schimbat, mediul a suferit modificari, sursele de carne la fel, aerul si apa, pamantul si vegetatia. Omul nu mai alearga toata ziua prin paduri sau in jurul adapostului, sau chiar i se pare ca acest obicei este depasit, dar tot cred ca doar cativa mii de ani de evolutie, sunt mult prea putini pentru adaptarea genetica a omului si ca in mod clar trebuie sa compensam lipsa asta de miscare si munca in natura cu o alimentatie mai adecvata fata de multitudinea de variante negative ce ne stau atat de usor la dispozitie.

Let's get primal!

5 comentarii:

phoenix spunea...

Imi permit sa ti cer punctul tau de vedere cu privire la "stilul de viata impartasit noua de dnul Gabriel Andonache".
Mi ar placea sa ti stiu atat parerea cat si sfaturile tale.
M ar ajuta mult sa pot deosebi mai bine anumite amanunte legate de nutritie.
Iti voi multumi anticipat.
P.S. Succes in continuare.

Aurel spunea...

Din pacate omul a pierdut si nicidecum nu a adoptat o multime de legume,fructe etc.Omul primitiv avea o dieta compusa din cel putin 300 de vegetale!Bietii de noi abia daca mai mancam vreo 30!Si daca te gandesti cata nevoie am avea de ele.De cele 300.Multa sanatate!

spartanic spunea...

Pheonix, ma intrebam de curand care o mai fi viata ta. Puterea gandurilor vad ca uneori functioneaza.

Am observat subiectul respectiv la vremea cand facea putina valva la Tv. Am cautat rapid si am vazut exact in ce consta dieta propusa de el. In primul rand personal, sunt in mare parte de acord cu lista lui de alimente interzise.

Multe dintre ele au legatura directa cu produsele din cereale, zaharul si alimente ce sufera diferite procese tehnologice. Din start asta ne-ar apropia putin cu un stil de alimentatie pe care la randul meu incerc sa il adopt.

Daca as avea ceva obiectii, ar fi acele liste in functie de grupa sangvina. Cred ca o problema legata de un anumit aliment, nu se poate rezuma doar la sange. Sangele este pentru organism, cred ca ceva cum este benzina pentru o masina. Problemele pot aparea si ca urmare a unor deficiente de exercitii fizice (sedentarism) probleme ale unor organe, chestiuni genetice, etc.

As fi vrut sa vad si niste studii care sa confirme eventual teoria lui. Eu mi-as permite sa testez si pe alte grupe de sange, alimente care dansul nu le recomanda.

Un lucru este cert si l-am intalnit constant: fiecare individ este putin diferit biologic, anatomic, hormonal, etc. de catre ceilalti din jurul sau. Multe dintre alimentele recomandate pot functiona pentru o parte dar pot avea efecte diferite pentru alta. Imi permit astfel sa cred ca pe un set de alimente pe care si eu le recomand, indivizii pot incalca "teritoriile" celorlalte grupe. De asta este bine sa testezi foarte mult si sa vezi daca ceva ti se potriveste la randul tau.

Daca lucrurile merg bine in viata ta si nu esti inconjurata de generatori de stres, ar trebui sa ai un corp armonios, sa te simti vesela, energica si cu putere de concentrare. Inseamna ca acel ceva functioneaza.

Aurel, s-au pierdut foarte multe intradevar. De la plante pana la animale si chiar ecosisteme intregi. Daca nu se gasesc solutii (si ma indoiesc ca gigantii planetari au vreun interes sa o faca) mi-e greu sa imi imaginez unde o sa ajungem. Probabil un scenariu ar fi controlul populatiei, nasteri in laborator, mese din pastile, paduri virtuale, etc.

phoenix spunea...

Iti voi multumi si recunosc ca sunt de-a dreptul magulita pentru ca:
1. ai facut un efort si te-ai documentat pentru a- mi lamuri dilemele;
2. te intereseaza de mine (ceea ce pentru mine conteaza enorm de mult.

Intradevar si eu impartasesc cateva idei venite din partea lui, pe altele le consider doar putin exagerate,dar, asa cum afirmi si tu atat alimentatia cat si alte teste ( starea de bine) iti raspund in mod clar la unele intrebari.
Ca si tine, incerc,testez anumite alimente anumite exercitii si daca se "lasa' cu rezultate inseamna ca functioneaza pentru mine.
Mi-as dori sa scrii mai mult despre alimentatia ta cat si despre antrenamentele tale, recunosc ca ai un mod de scris care la mine dezvolta ambitia de-a ramane "pe front".
Cat despre mine...ei bine, vreau din nou sa scriu ( am asimilat cateva frustrari-glumesc), merg la sala in mod constant (mai intreb chiar si baietii pt anumite grupe) pot spune ca m-am pus pe experimentat bine de tot la sala (uneori ma calez numai pe cardio alteori numai pe aparate pt diverse grupe musculare), job ul nu ma lasa sa fiu mai relaxata si in rest ...ma bucur de oameni...de filme...de bloguri...chestii minore dar care conteaza enorm in viata mea.
Nu uit niciodata sa "te citesc", chiar daca uneori nu am ce sa ti scriu.
Imi rezerv dreptul de a te mai intreba din cand in cand in legatura cu vreo nelamurire de a mea.
Multumesc inca odata si cu mare drag revin asupra blogului tau, de fiecare data.
Te sarut si succes.
P.S. Multumesc si lui Aurel...chiar conteaza pt mine.

spartanic spunea...

Iti multumesc foarte mult pentru cuvintele tale.

Trebuie sa recunosc ca sunt unele femei ale caror vorbe sunt puternice precum un curent de aer in aripile barbatilor.

My lady.