luni, 16 februarie 2009

Sistem intern



Cat de usor pot fi inlocuit, manipulat ?

Intrebari, incep sa iesa la suprafata in special in contextul actual. O sa intelegi poate, parcurgand acest material, de unde plec si mai ales unde vreau sa ajung. Televizorul genereaza stiri dupa stiri sub forma de mesaje seci pentru cei dispusi sa le guste. Personal nu imi place sa petrec timpul in fata televizorului, cei drept activitatea mea se rezuma destul la absorbtia stirilor in timpul zilei si consider asta un argument suficient sa nu mai extind acest proces.

De cate ori nu ai avut sentimentul ca ti se toarna in urechi informatii de care existenta ta nu depinde, exagerari sau chiar minciuni ? Se poarta peste tot in jurul tau, la locul de munca sau in media.

Modelul american de introducere in panica a maselor incepe sa prinda contur si aici si este probabil doar o chestiune de timp pana la maturizarea procesului. Crime, uz de fals, violenta si panica, intr-un cuvant "teroare". Una dintre principalele ramuri ale acestui proces poate fi cu usurinta denumita "descurajare". Ce stim despre acest cuvant simplu si totusi esential in cultivarea negativismului in randul populatiei ? Poate daca cercetam putin o scurta explicatie a acestuia: "pierderea curajului".

Aici se rezuma totul, exploatarea maselor ... nu exista democratie, esti liber sa faci ce vrei dar poti sa faci asta ?

Probabil ca diferenta dintre comunism si capitalism este aceia ca in comunism erai obligat, iar in capitalism nu ai incotro. Generand frica in randul maselor vei obtine un control asupra lor, iar un sistem bine pus la punct face asta perfect, inlocuind pistolul cu televizorul, biciul cu internetul, si tot asa. De fiecare data cand vei crede ca detii controlul, vor riposta, pentru ca tu sa te consideri din nou, inferior.

De ce singurul mod in care puteti obtine ceva este doar cand paharul este prea plin, si asta de ani buni de zile ?

Poate pentru ca atunci cand ai facut cea mai buna treaba care se putea face, seful tau iti spun ca te-ai descurcat binisor dar ca se putea si mai bine. El stie ca te-ai descurcat excelent dar nu iti poate da un elan pozitiv, pentru ca locul tau in viziunea lui este sa tragi la rame, aveti grija la astfel de scheme psihologice.

8 ore/zi 5 zile/saptamana dedicate lor = mai mult decat suficiente.

Rapeste-i omului ceea ce il face sa creada ca poate trai si indeasa in el tot ceea ce il face sa creada ca poate muri.

Giganti corporatisti mesteca iar tu risti sa iti petreci viata hranindu-i. De cate ori nu ti-ai spus "eu nu pot merge pe jos" "eu nu pot face sport" "eu nu pot sa ma plimb in aer liber" de prea multe ori, dovada ca sistemul mai sus mentionat functioneaza perfect. Timpul si banii tai le sunt necesari iar exista ta se rezuma la cotizatii zilnice, precum un fochist ce alimenteaza o locomotiva gigantica, ce inghite tone de carbune. Normal ca ai devenit un negativist, cand ti se spune zilnic sa nu faci anumite lucruri, cu sloganuri trantite de genul "de asta ne ocupam noi" continuarea poate fi "tu taci si sapa in continuare".
Romanul devine incet si sigur un occidental, indopat cu mancare proasta si usor de preparat care admira muntele de la un gratar fumegand din curtea unei pensiuni din mijlocul orasului.

Diferenta dintre noi si voi este ca noi nu respectam decat un singur sistem, iar acesta alearga liber in sufletele noastre.

Noi avem increderea ca ne putem depasi limitele iar mare parte din existenta noastra ne este dedicata chiar noua pentru ca suntem constienti ca tot ce avem pe acest pamant este doar acest organism si acest spirit puternic si singurul nostru obiectiv este sa ne depasim propriile limite, fizice si psihice.
Daca indivizii care populeaza aceste locuri ar fi putin mai siguri de ei, mai disciplinati si mai puternici sunt sigur ca lucrurile ar fi stat altfel.

Nu agreez ideea de sclav al societatii ci mai degraba de membru al ei.


4 comentarii:

Anonim spunea...

Adevarat...zici ca e scris de mine

fyamma spunea...

Mult prea bine punctat.
Am auzit de prea multe ori replica " esti tanar, nu stii cu ce se mananca viata" de la oameni care au inchis ochii si s-au lasat purtati pe linii trase de altii, multi se complac pt ca “nu au ce face” nu-si mai cer drepturile. Imi place sa cred ca un lucru facut azi poate schimba ceva in lumea de maine, sa-i spunem naivitatea varstei, pe care sper sa nu o pierd vreodata.
Multumim pentru articol

cassiusdio spunea...

"Diferenta dintre noi si voi este ca noi nu respectam decat un singur sistem, iar acesta alearga liber in sufletele noastre."

noi si voi, zici? dar cat de mare este diferenta daca la momentul acestei scrieri inca te mai afli in sitiatia atat de neplacuta....trist, ne pricepem la vorbe, cu totii. Libertatea, nu ti-ai castigat-o inca.

spartanic spunea...

Nu prea inteleg ce vrei sa spui, sincer.
Libertatea nu am castigat-o eu, ci altii inaintea mea pentru mine, multi dintre ei prin sacrificii supreme.
Sunt un tip liber, intotdeauna am fost si voi ramane, zambesc cu tupeu in fata generatiei "rate bancare" sau "taci si executa".
In speranta ca pot face ceva pentru libertatea altora, mi-am luat tricoul cu "Basarabia Pamant Romanesc" si m-am alaturat protestelor de la TNB.
Nu toti se pricep la vorbe, procesul de idiotizare a Romaniei a inceput de ceva timp si decurge perfect.