marți, 15 septembrie 2009

Energie intr-o cutie



Cum ramane cu ale sale negative consecinte, de-a lungul timpului ?

In toate grupurile sociale ce le frecventez si in toate decorurile ce le incadreaza, nu pot sa nu observ declansarea acestui fenomen al bauturilor energizante. Studenti in pregatirea pentru examene, muncitori dupa un program indelungat sau inaintea acestuia, adolescenti ce trebuie sa faca fata noptilor pierdute in cluburi, etc.

Cand un anumit produs castiga teren in randul consumatorilor, nu poti sa nu te gandesti si de ce.

Asadar, ce sa inteleg din succesul acestor tipuri de produse, din ultima perioada ?
Cumva indivizii din jurul meu, duc lipsa de energie ?
Si asta ar trebui sa ne incurajeze ?
Ti se pare normal ca lumea sa depinda de niste stimulente ?

Ce parere ai daca ti-as spune ca unele produse/substante/etc. au rezultate negative vizibile, dar sunt si multe altele ale caror efecte nu sunt vizibile decat in timp ? Deja intrebarile incep sa se adune in mintea mea.

Nu trebuie sa fi un geniu sa realizezi ca succesul unor produse ce exploateaza slabiciunea organismului (din unul sau mai multe motive) nu miroase a bine.

Ce urmeaza Domnule Einstein ?

Cateva dintre potentialele motive pentru care un individ apeleaza la bauturile energizante ar putea fi:

- lipsa unei alimentatii corespunzatoare, cateva mese pe zi dupa principiul "des si putin" de pe urma carora organismul nostru isi extrage nutrientii necesari;
- prezenta unor excese de grasime (grasimea este esentiala pentru organism, insa nu in cantitati exagerate si nu din orice surse) zahar, una dintre cele mai proaste inventii;
- sedentarism, organisme fara un minim necesar de miscare, ce la primul etaj parcurs pe scari gafaie precum o locomotiva din secolul trecut;
- somn deficitar, culcarea la ore tarzii sau doar cateva ore pe noapte;
- stresul, oboseala psihica.

Daca simti ca apelezi prea mult la bauturi energizante, uita-te mai sus sau in modul de viata si o sa identifici problema cat ai spune "peste" ... daca nu gasesti nimic mai spune de 50 ori, in limba japoneza, pentru ca atata timp cat faci abuz, clar ai o problema.

Ce contin in general bauturile enegizante, din cate stiu cofeina, taurina, guarana si tot felul de complexuri ale vitaminei B (B6 in cantitati marite afecteaza sistemul nervos) pe langa altele desigur. Nu sunt chimist, ma interseaza doar esentialul. Efectul lor il simti si tu dupa cateva guri din licoarea magica.

Taurul, bine cunoscut de toata lumea, loveste cu ale sale coarne in organismul tau, stimuland, sau mai bine zis simuland energia. Dupa ceva timp loviturile sale te vor rani. Pare simplu, ceva acolo in tine lipseste si simti nevoia sa iti readuci randamentul. Asadar atata timp cat simti nevoia, ai probleme, cand nu mai ai probleme, nu mai simti nevoie.

Usor nu ? Greu de aplicat .. da.

O misiune imposibila pana si pentru Tom Cruise.

Combinate cu alcool in serile de petreceri, folosite in scop caritabil in lungile calatorii la volan sau in sala de sport prezinta aceleasi riscuri.

"A fi beat si in alerta nu te face mai sigur decat a fi doar beat" Dr. Brent Bauer

Consumul stopat in totalitate este ideal, cel in limite scazute preferat si un obicei din adaparea constanta este un "Asa Nu!".


Niciun comentariu: