luni, 16 noiembrie 2009

Raul din noi

Numaratori inverse, deadline, masina in derapaj, cutremur, un individ ce te ameninta. In situatii de criza omul isi etaleaza esentele negative. Nu iti cunosti adevaratul interior, pana cand nu esti pus in dificultate. Multi colapseaza.

Ce este in neregula cu un individ ce se exprima cu glas tare, da senzatia ca stie totul dar de fapt nu stie nimic si detine tupeu ? La prima vedere nimic. Interiorul insa ramane sub semnul intrebarii. Manifestarile unor ies la suprafata intr-un fenomen aproape identic cu tupeul unui adolescent timid in spatele unei tastaturi. Cum se comporta intr-o situatie reala, in care adolescentul trebuie sa se prezinte domnisoarei ? Esec.

Viata este o lupta murdara. Lovesti pe la spate si s-ar putea sa pui mana pe punguta cu doi bani, mai devreme decat unul care nu are curajul sau demnitatea sa o faca. Problema apare cand unul care declara sus si tare ca nu o face ... se decide sa o aplice. Sau invers.

Gasim zeci si sute de materiale. Cum sa fi mai bun, mai tare, sa manipulezi, sa ai succes, sa iti maresti organele sau sa iti scada burta. Toate contin aceleasi bull-shit-uri. Material de gargara pentru interviuri si deprimati. Sunt indivizi care joaca bine la interviu si pusi in situatii dificile clacheaza. Este mult mai usor sa fim actori, si caraghios este ca atunci cand apare un scenariu real respectivul esueaza. Am vazut firme si comunitati de oameni care au avut de suferit din cauza unora ce s-au batut cu pieptul in piept ca pot face niste lucruri, dar au esuat exemplar.

Ne tot lovim in ultima perioada de oamenii politici. Oameni inzestrat cu vocabulare puternice si discursuri motivante, te aduc de la agonie la extaz in cateva minute folosindu-se de microfon. Sunt incapabili ? Da, sunt. Avem manageri care procedeaza la fel. Toti avem exemple. Nu incerca vreodata sa desfaci itele unei corporatii. Rezultatul va fi la fel, vei fi mestecat pana la epuizare si apoi scuipat in strada.
Treci masina de tocat nervi, fiule

Ce poti tu sa faci ? Sa decizi daca ramai sincer cu tine si cei din jur sau poti incerca sa te minti si pe tine si pe cei din jur. Ok, nu stiu sa fac chestiunea X dar domnule manager, sunt un tip ambitios dornic sa invete mai multe si voi face tot ce imi sta in putinta. Pe un ton hotarat, la limita dintre calm si nervos. Nu trebuie nici sa pari o gorila ce vrea sa rupa gratiile custii, dar nici un alergator timid dupa 10 km de alergari. Concluzia, scoate sosetele din gura cand vorbesti cu cineva. Fi sincer, pentru ca adevarul iese intotdeauna la iveala.

Toti avem defecte. Identificarea lor este un prim pas catre distrugerea lor. Cei mai buni sfetnici raman strainii si daca mai mult de 2-3 persoane iti spun ca ai o problema, nu inseamna ca tu esti ok si lumea din jurul tau este nebuna.

Romania este in situatia actuala pentru ca indivizi "cu papagal" ocupa locuri cheie, in timp ce indivizi apti, sunt prea timorati si speriati sa lupte pentru ceva. Se produce o inversare de pozitii. Tupeul si gargara raman la loc de cinste in interviurile nationale. Daca te intrebi de ce totul merge ca naiba, problema incepe de aici.

Pomanagii electorali, se mint singuri si sunt pacaliti la randul lor de sistem

Mi-aduc aminte cum de la unele interviuri am plecat usor dezamagit de capacitatea responsabilului de resurse umane. Aceiasi placa veche pe care o poti demonta cu cateva replici. "De ce vrei sa lucrezi pentru noi ?" Wow, esti prima persoana care ma intreaba asta ... nu. Impreuna cu alte 20 de intrebari ce le gasesti cu un simplu click pe Google. Desigur, nu poti raspunde, sunt aici pentru ca mor de foame si as lucra oriunde inclusiv la voi. Dar poti fi si sincer. Poti scoate in fata punctele forte si le poti ironiza usor pe cele slabe.

Recomandarea mea este in primul rand sa nu fi prost.

Fi sincer in primul rand cu tine, bun cu cei din jur si inteligent cu cei ce iti vor raul. Fi curajos cu toti. Esti cineva ce primeste putin cu privirea in sus sau mult cu privirea in pamant ?

Romania 2009. Lipsa totala de curaj.

Niciun comentariu: