joi, 4 iunie 2009

O initiativa pozitiva


Ministerul Tineretului si Sportului impreuna cu Federatia Romana de Baschet, au lansat un mic program cu scopul de a incuraja practicarea sporturilor si adoptarea unui stil de viata mai activ.

Programul se adreseaza in special tineretului, expus din ce in ce mai mult unui mod de viata sedentar, sau mai bine zis distructiv. Programul a inceput pe 3 Iunie si se va termina Sambata, 6 Iunie si din informatiile pe care le-am gasit publice, se desfasoara pe stadionul Tineretului din Bucuresti.

Suntem in era digitala, motto-ul este "un click distanta" oamenii apasa un buton si sunt serviti, sau acceseaza imagini din orice colt al lumii. Parcurgerea distantelor nu mai este necesara, insa, totul isi are pretul sau.

Observ copii atrasi de fast food-uri cu jucarii inspirate din ultimele filme artistice sau desene animate. Copii din ce in ce mai obezi ai caror parinti sunt prea stupizi sa realizeze ca un copil plinut nu este un copil gingas, si ca peste 10 ani, datorita imaginii sale si a lipsei de incredere in sine se va retrage timorat 12 ore pe zi in dormitorul sau unde va fi regele unei lumi virtuale creata de placa video din laptop-ul primit cadou de Craciun.

Romanii sunt niste sedentari inraiti, oare este atat de greu de invatat ca nu exista relaxare prin indopare cu mici si bere ? Organismul nostru inghite stres, poluare si energii negative, toate astea nu dispar cu 5 mititei si 3 beri. Nu exista un mod mai placut de ati revigora organismul decat sportul in sali sau aer liber, plimbari pe jos prin peisaje verzi, punct!

In urma cu cativa ani am realizat ca un weekend de urcari pe munte, uneori de ordinul a 8, 10 sau chiar 12 ore, ce par epuizante la un moment dat, imi odihneau si imi pregateau mai bine organismul pentru urmatoarea saptamana de munca, cu mult mai mult decat doua zile de somn, filme in pat sau bere la terasa.

Nu sunteti sportivi innascuti, dar puteti aspira la asta. Nu trebuie sa stabilesti noi recorduri, nu trebuie sa fi atent la cel din dreapta ta, cat de bine se misca, cat de mult poate impinge cu greutati sau cat de inzestrat este de natura.

Cand ma plimb prin parc observ cu placere tineri, destul de putini la numar, care alearga sau se plimba cu rolele sau bicicleta. Sunt inca destul de multi tarani de oras care gasesc chestia asta amuzanta, drept o sursa de mistouri ieftine. Invata sa ii ignori, intr-o tara in care persoanele publice nu stiu sa lege doua cuvinte, si cand o fac se exprima ieftin, hainele copiate si fosforescente sunt la moda, trebuie sa inveti sa faci asta. Oameni care ma luau peste picior la inceputuri, pe parcurs au inceput sa vina la mine cu coada intre picioare, pentru sfaturi.

Per ansamblu, sa revenim la initiativa. Este de bine, totul in regula. Apreciez si cred ca si voi la fel.

Nu inteleg totusi de ce participa doar Federatia Romana de Baschet, unde sunt celelalte federatii ?

Salile de sport, stadioanele, etc ar trebui deschise publicului macar odata pe saptamana. Incurajezi practicarea sportului, sunt oameni care cred ca 50-100RON pe luna pentru sanatatea lui sunt o investitie prea mare. Oamenii se ataseaza de locul respectiv, nu stiu, poate se imprietenesc cu sportivii din sala, vin sa ii incurajeze la meciuri, cumpara bilete si tricouri cu ei, nu se mai sta la mana statului in felul asta. Este chiar atat de greu ? Sunt singurul tip cu 1000 de idei pe minut din tara asta ? Nu cred.

Chiar nu putem sa vedem decat fotbal la stirile de la televizor ? Mai sunt si multe alte sporturi. Antrenori batrani se plang ca tinerii nu au interes dar au mers vreodata dupa ei sa ii adune de pe maidan ? Este chiar greu sa pui odata pe luna un stand intr-un loc public cu cateva poze si un pliant, in care sa explici tinerilor avantajele practicarii sportului respectiv ?

Apreciez initiativa ministerului, vrem si cerem mai mult.

Misca-ti fundul de pe canapea si fa ceva pentru corpul tau ca arati jalnic!

Niciun comentariu: